(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een lekker jointje tijdens de welverdiende vakantie over de grens… waar kan dat wel en waar kan dat absoluut niet? RollingStoned doet de komende maanden vele vakantiebestemmingen aan. Zoals deze week het bruisende Albanië!

 

Geweldige cannabisproductie in Albanië

AlbaniansOutsideAlbaniaAlbanië ligt boven Griekenland, aan de Adriatische Zee. Na een aantal hervormingen in de jaren ’90 ontstond er hevige sociale onrust en in deze periode kreeg de cannabisteelt steeds meer voet aan de grond; een welkome industrie voor de arme boeren in het land. Dit ging redelijk onopgemerkt terwijl het land alle andere Europese landen – afgezien Nederland – overtrof wat betreft de omvang van de cannabisproductie. Enkele gebeurtenissen die zich in 2013 afspeelden in het kleine zuidelijke stadje Lazarat hebben echter enorme media-aandacht losgemaakt en Albanië steviger op de mondiale cannabiskaart gezet.

Cannabisteelt in Albanië

Het bergachtige gebied in het zuiden van Albanië is het centrum van de cannabisteelt. Daar zijn veel ruige gebieden waar de Albanian State Police (Albanese staatspolitie – ASP: de grootste nationale politiemacht van het land) niet goed kan patrouilleren. Het stadje Lazarat ligt in dit gebied, dicht bij de grens met Griekenland. Men vermoedt dat Lazarat jaarlijks meer dan 500 ton produceert, die op 25 hectare vruchtbare grond in de heuvels wordt geteeld.

Hardwerkende Albanezen tussen hun favoriete gewas

Hardwerkende Albanezen tussen hun favoriete gewas

Dit is het meest productieve gebied van het land; men schat dat 90% van de 7000 inwoners in het stadje bij de cannabishandel betrokken is. In 2013 werd de ASP in een lastig pakket gebracht nadat zij Lazarat probeerde in te vallen. De gewelddadigheid van de gewapende reactie van de inwoners na deze inval was zo heftig dat de overheid besloot het stadje met rust te laten, waarna het grotendeels ongehinderd haar oogst kon produceren. Een oogst die vele miljarden dollars waard was. Hoewel soms arrestaties, inbeslagnames en verdelging plaatsvinden, lijkt het er niet op dat men doortastend actie onderneemt om deze bedrijfstak helemaal het zwijgen op te leggen.

De totale productie in Albanië is onbekend, maar de Italiaanse financiële recherche schat deze op jaarlijks ongeveer 900 ton, die rond 4,5 miljard euro waard is. De totale officiële export van Albanië in 2012 was slechts EUR 1,7 miljard waard.

Cannabisbeleid in Albanië

Smokkelaars gebruiken een speedboot of jacht om cannabis uit Albanië naar de Adriatische kust van Italië te smokkelen

Smokkelaars gebruiken een speedboot of jacht om cannabis uit Albanië naar de Adriatische kust van Italië te smokkelen

Elke vorm van cannabis is illegaal in Albanië, hoewel er geen straf op bezit van een ‘dagelijkse dosis’ van welke illegale substantie dan ook staat. Dit geldt ook voor cannabis. De straffen voor een ernstiger drugsgerelateerd misdrijf kunnen veel zwaarder zijn. De straf voor verkoop, verspreiding, productie en bezit van hoeveelheden die een rechter te groot voor persoonlijk gebruik acht, loopt uiteen van vijf tot tien jaar gevangenisstraf. Op handel staan gevangenisstraffen van zeven tot vijftien jaar. Een straf kan hoger worden als banden met een misdaadorganisatie kunnen worden bewezen.

Cannabisgebruik in Albanië

In het huidige Albanië wordt cannabis overal gebruikt en kan de drugs in de meeste steden in kleine hoeveelheden worden gekocht. De prijs loopt meestal uiteen van EUR 4 tot 8 voor de aankoop van vijf gram. Dat is EUR 0,80 tot 1,60 per gram. De kwaliteit van op straat verkochte cannabis is meestal laag, met ongeveer 4% THC.

De Albanese overheid houdt geen statistieken bij van trends in het nationale drugsgebruik, maar men denkt dat cannabis de verreweg meest gebruikte drugs in het land is en dat andere drugs zelden worden gebruikt.

Lees het hele artikel over Albanië hier.

Volgende week steken we de Middellandse Zee over en bezoeken Egypte. Tot dan!

(advertenties)