(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Lekkere Valentijnsdag voor de inwoners van de kleinste staat in de VS, Rhode Island. Hun staat wil – als het aan de Democratische indieners van het wetsvoorstel ligt – n.a.v. het economische succes in Colorado nu zelf ook zo snel mogelijk legale wiet!

Zo’n beetje alle staten in de USA kijken ietwat jaloers naar Colorado, waar zoals bekend recreatief gebruik van cannabis sinds nieuwjaarsdag legaal is. De enorme verkopen daar leveren de staat heel veel belastinggeld op (zie het bericht ‘Wietgeld Colorado naar onderwijs’), wat ook nog eens gebruikt wordt voor mooie zaken als onderwijs, wegen, parken en het dichten van begrotingstekorten. ‘Dat willen wij ook!’ roept de ene na de andere staat. Rhode Island is na Washington en Alaska de volgende staat die de daad bij het woord voegt.

Twee planten kweken mag

Senator Josh Miller (D) is een verstandige man

Senator Josh Miller (D) is een verstandige man

In Rhode Island, in het Noord-Oosten van de VS, is medicinale marihuana als sinds 2006 legaal. Senator Joshua Miller en parlementslid Edith Ajello, beiden van de Democratische Partij, hebben vorige week een wet ingediend die volledige vrijgave van wiet inhoudt. Alle inwoners van 21 jaar en ouder mogen straks een ounce (28,5 gram) cannabis in bezit hebben, dezelfde hoeveelheid als in Colorado dus. In het wetsvoorstel staat ook dat het wordt toegestaan 2 planten voor eigen gebruik te kweken. Rhode Island gaat (maximaal) 50 dollar belasting heffen op de groothandelsverkoop van een ounce wiet, plus nog eens 10 procent BTW.

“Verbod is langdurige mislukking”

Indien de wet wordt aangenomen – en dat ligt voor de hand gezien de dik 62 procent van de inwoners die bij de vorige verkiezingen Democratisch stemde! – komen er tien cannabiswinkels in de staat. Veertig procent van de belastinginkomsten wordt uitgegeven aan drugsverslavingsprogramma’s. Senator Miller: “Het verbod op cannabis is een langdurige mislukking. Door marihuana in de zwarte markt te dringen weet je zeker dat de autoriteiten geen controle hebben over het product. Regulering van cannabis zorgt ervoor dat dit product veilig verkocht kan worden door legale ondernemers op fatsoenlijke locaties.”

 

 

(advertenties)