(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Iedereen wacht er elk jaar weer met hoogspanning op, de cijfers van Netbeheer. De brancheorganisatie van alle elektriciteits- en gasbedrijven meldt dat er in 2013 minder illegaal stroom is getapt, maar wel door meer – en dus kleinere -wietkwekerijen!

Het is voor de wietbranche zoiets als de Miljoenennota voor de politiek: de jaarcijfers van het nationale stroomverbruik. In 2012 werd er 168 miljoen kilowattuur (kWh) aan illegale stroom afgenomen, vorig jaar daalde dat naar naar 140 miljoen kilowattuur. Tegelijk steeg het aantal hennepkwekerijen met 1,2 procent. De 140 miljoen kWh die de 5294 opgerolde hennepkwekerijen verbruikten, is nog wel evenveel energie als alle huishoudens in Den Haag jaarlijks verbruiken, weet NRC.nl. De daling wordt verklaard doordat de omvang van de gemiddelde kwekerij daalt. Bovendien lijken de wietkwekerijen zich van loodsen, schuren en bedrijfspanden te verplaatsen naar woonwijken.

Topje van de cannabisberg

Netbeheer schat dat wietkwekerijen in totaal voor 1 miljard kilowattuur stroom jatten. Het aantal opgerolde kwekerijen is daarmee slechts het topje van de cannabisberg. De marktwaarde van de gestolen energie is 200 miljoen euro. Dat wordt voor een derde deel doorberekend aan de consument en voor twee derde aan bedrijven. In de overige 130 miljoen euro zitten onder meer de misgelopen btw en energiebelastingen voor de overheid…

Nog maar weer eens een extra reden om snel tot legalisering van de wietteelt over te gaan, zodat het huishoudboekje van Netbeheer en de overheid zwarte in plaats van rode cijfers kan schrijven!

 

 

 

(advertentie)