(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Comazuipen, dat is pas echt een maatschappelijk en gezondheidsprobleem om je druk over te maken… Weekendhobby van miljoenen – veelal jongere – mensen op de aardkloot, met alle funeste gevolgen van dien. Maar zie: uit onderzoek blijkt dat in Amerikaanse staten waar cannabis gelegaliseerd is het aantal gevallen van binge drinking afneemt!

Comazuipen is hot

Terwijl de christelijke moraalridders van CDA en ChristenUnie er hier alles aan doen om cannabis in het (illegale) verdomhoekje te houden, maken ze zich over het wijdverbreide alcoholmisbruik van diezelfde jeugd die ze zeggen te willen beschermen minder druk. Enter het fenomeen comazuipen. Ieder weekend weer goed voor tientallen ziekenhuisopnames van soms piepjonge seriedrinkers (dat zou eens met wiet moeten gebeuren, het land zou te klein zijn).

Ook in de VS maken sommigen zich echter terecht druk om het uit de hand gelopen fenomeen van ongebreidelde alcoholconsumptie. Een maand geleden publiceerde het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) nieuwe data waaruit blijkt dat steeds meer mensen betrokken zijn bij regelmatige zuip-partijen (volgens de definitie ben je dat als je binnen 2 uur 5 of meer drankjes soldaat maakt als man en 4 of meer als vrouw).

In het jaar 2015 goten de Amerikanen zodoende het ongelooflijke aantal van 17 miljard (!) comadrankjes naar binnen… Eén op de zes mensen, in totaal 37 miljoen in de VS, doet het ook nog eens minimaal 1 x per week.

Legale wiet drukt de zuiplust

Kansloos? Niet helemaal. Uit een onderzoek van Wall Street investeringsfirma Cowen & Company blijkt dat dit gevaarlijke alcoholische gedrag op zijn retour is in staten waar ze cannabis op soortgelijke wijze als alcohol hebben gelegaliseerd, meldt zakenblad Forbes. In staten als Colorado en Washington – die als eerste wiet legaal maakten – is binge drinking nu minder prominent dan in de rest van het land.

‘In staten met legale recreatieve cannabis’, zo schrijven de analisten, ‘is het aantal comazuip-sessies per maand 9 procent beneden het landelijke gemiddelde’. In legale wietstaten waar mensen van 21 jaar en ouder dus cannabis kunnen kopen in dispensaries werd 13% minder binge drinking genoteerd dan in gebieden waar wel nog een wietverbod geldt…

Als we mogen kiezen…

De conclusie is simpel, stelt Forbes in het artikel over comazuipen. ‘Mensen met legale toegang tot recreatieve cannabis kiezen er voor om al of een deel van hun drankbudget te spenderen aan een substantie die als ‘veiliger alternatief’ te boek staat’.

Nou denken ze daar op Wall Street niet direct dat wiet de alcohol volledig wegvaagt, maar in het rapport wordt wel gesteld dat naarmate er meer staten bijkomen die cannabis legaliseren – de volgende 2 die genoemd worden zijn Michigan en Illinois – het comazuipen verder afneemt. ‘Dit komt voornamelijk door het feit dat cannabis aan populariteit blijft winnen en de bierverkopen blijven dalen.’

En zelfs als er eens stevig wordt doorgezopen in de ‘vrije cannabisgebieden’, dan klokken ze daar gemiddeld 6,6 drankjes naar binnen tegenover 7,4 drankjes op zuipfestijnen in anti-wiet gebieden…

Fijn weekend allemaal en dat geldt zeker ook voor onze christelijke vrinden in het kabinet Rutte III!

[openingsbeeld: se media/Shutterstock, illustratie:  Maxim Ahramenko/Shutterstock]
(advertenties)