(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het blijft soms verbazingwekkend – of niet natuurlijk, gezien het schitterende natuurproduct waarom het draait – hoe groot de belangstelling is voor een zakelijk avontuur in de legale cannabisbranche. Neem de staat Massachussets – met o.a. de stad Boston – waar deze zomer de verkoop van recreatieve wiet begint. In de eerste 24 uur dat je een vergunning kón aanvragen voor die verkoop, kwamen er al meer dan 200 binnen en dan mocht de gewone man nog niet eens meedoen!

Kiezers willen legaal ‘adult use’

Massachusetts was in november 2016 de eerste staat aan de Amerikaanse oostkust waar de kiezers besloten dat het wel genoeg was geweest met het cannabisverbod. Na legale mediwiet werd het tijd om ook de recreatieve wiet – adult use noemen de Amerikanen dit tegenwoordig – vrij te geven. Inmiddels is het programma aangekomen bij de uitgifte van licenties aan personen en bedrijven die graag een dispensary willen exploiteren en dat hebben ze geweten ook bij de overheid toen de loketten dinsdag opengingen. Binnen 24 uur lagen er al 218 (!) aanvragen op de mat bij de staat.

Voorrang voor minderheden

Opmerkelijk daarbij is ook nog eens dat in deze eerste ronde de ‘gewone man of vrouw’ niet kan meedoen. De Massachusetts Cannabis Control Commission accepteert nu alleen aanvragen van bestaande medicinale dispensary-eigenaren plus zogeheten ‘empowerment applications’. Bij dat laatste gaat het om wietlicenties voor vertegenwoordigers van minderheden.

Het leven wordt vanaf 1 juli nog mooier in de staat Massachusetts… [foto: Bruce Stanfield/Shutterstock]

De meerderheid van de eerste golf aanvragen kwam dus uit die hoek: 129 stuks. De media bestempelen deze bijzondere methode meestal met de term ‘sociale gelijkheid’, omdat er in de regulerinsgwet van Massachusetts is opgenomen dat ‘de staat ervoor moet zorgen dat mensen van gemeenschappen die disproportioneel hebben geleden onder de handhaving van het wietverbod worden betrokken bij de nieuwe, legale cannabis industrie’.

Een loffelijk en volkomen terecht plan, want tijdens de war on drugs waren (zijn) het vooral afro-amerikanen en latino’s die de pineut zijn als de politie mensen met wiet wil pakken; ze lopen 4 x zoveel kans om gearresteerd te worden voor ‘bezit’ bijvoorbeeld.

Verkoop funwiet begint op 1 juli

De overige 89 applicaties van het eerste aanmeldingsetmaal komen dus van bestaande wietondernemers die willen uitbreiden naar de recreatieve markt. Gegadigden die van de staatscommissie het stempel ‘priority certification’ krijgen, kunnen vervolgens al op 16 april de aanvraag voor een definitieve commerciële vergunning indienen. Voor alle andere geïnteresseerden (dus niet-bestaande wietbedrijven en zij die niet tot een minderheid behoren) begint het aanvraagproces in mei of uiterlijk 1 juni, afhankelijk van het type licentie.

Hoe dan ook start de verkoop van recreatieve wiet in de staat Massachusetts op 1 juli 2018!

[Oh ja Nederlandse beleidsmakers: nooit hoor je in de VS of Canada iemand roepen dat legalisering niet zou kunnen volgens internationale drugsverdragen… N-O-O-I-T]
[openingsfoto:  Trybex/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
22
(advertenties)