(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Maandag vertelde een douane-bobo in het tv-programma ‘Narcostaat‘ dat de autoriteiten eigenlijk vooral in actie komen naar aanleiding van meldingen bij Misdaad Anoniem en als criminelen elkaar erbij lappen. Oh ja,  soms ook doordat ze via eigen onderzoek op een drugszaak stuiten. Van dat laatste is bij deze wietplantage in Ophemert geen sprake, al moesten de politieagenten nog flink zoeken waar de ingang zat.

De rat, altijd weer die rat

Wij durven de stelling wel aan dat 9 op de 10 opgerolde wietkwekerijen – inclusief die 5 plantjes bij de vreedzame thuisteler – te wijten zijn aan klikspanen. Zo ook deze mistige maandagochtend in Gelderland, waar het hennepteam van het politieteam De Waarden in actie komt nadat een rat belde met Misdaad Anoniem.

Op weg naar het buitengebied van Ophemert dus, waar zich in een grote, vrijstaande schuur illegale toestanden zouden afspelen. Dankzij de Twitter en Instagram van Fons Spee – wijkagent West Betuwe kernen: Waardenburg-Neerijnen-Opijnen-Est-Varik-Heesselt-Ophemert – weten we inmiddels dat de rat gelijk had.

Maar voordat het gelijk kon worden bevestigd, moest de politie nog wel even flink zelf aan de bak.

Geheime deur

Politie vindt geheime deur naar een hennepkwekerij in Ophemert: ‘Een soort legpuzzel’, zo luidt de kop van het nieuwsbericht over deze zaak in de regionale krant De Gelderlander. Wauw, dat klinkt weer lekker James Bond-achtig nietwaar?

Feit is dat de dienders in eerste instantie gingen twijfelen aan de bellende rat van zojuist, want ze konden geen wiethok vinden in de schuur. Maar zo goed als de kwekers hun kwekerij verstopten, zo slordig gingen ze om met de oogst. In de schuur vond de politie namelijk pardoes 40 (!) zakken met wiettoppen, goed voor 60 à 80 kilo (aan precisieweegschalen doen ze niet in Gelderland, haha).

‘Inventief hennepteam’

En waar verse wiet is, is een wietkwekerij. Maar waar dan? We citeren een betrokken smeris in De Gelderlander: “Het was zoeken, zoeken, zoeken. Een soort legpuzzel. Het hennepteam is gelukkig inventief.”

Zo inventief dat ze eens gingen passen en meten en er zodoende achterkwamen dat de binnenkant van de schuur bepaald niet matchte met de buitenkant. Ze stuitten op een deurloze wand met een stellage ervoor, maar er ontbrak nog wel een flink stuk schuur op deze manier…

Touwtrekken

Onze diender weer in de krant: “Het leek gewoon een strakke wand. Maar achter de stelling zat een verborgen deur. Het mechanisme om die te ontgrendelen zat in een andere ruimte.” En wel in de overloop (die andere ruimte dus), waar aan een touw getrokken kon worden die de deur opende naar het plantenwalhalla.

Nou ja, nu natuurlijk niet meer. Dankzij de rat en het hennepteam is er niets meer over van de duizend wietplanten en de 60 tot 80 kilo wiet. Niets meer behalve bovenstaande foto’s van wijkagent Fons…

(advertenties)