(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ladies and gentlemen, the next president of the United States: BERNIE SANDERS! Laten we uit hopen dat deze woorden volgend jaar november – wanneer Amerika een nieuwe president kiest – werkelijkheid worden. Want Bernie heeft zijn actieplan bekend gemaakt en daarin belooft hij binnen 100 dagen cannabis te legaliseren. Daarnaast krijgen minderheden die geleden hebben onder de war on drugs kansen in de cannabizz en wordt de tabaksindustrie compleet geweerd!

De eerste drie maanden tellen het meest

Alle Amerikanen die president willen worden hebben een stevig actieplan voor de eerste honderd dagen dat zijn ‘in office’ zijn paraat. Op die eerste maanden in functie word je grotendeels al beoordeeld, dus het is belangrijk om je direct van je beste kant te laten zien als nieuwbakken president of the United States.

Volgend jaar november gaat het dan tussen de huidige psychopaat narcist pathologische leugenaar president Donald Trump en zijn Democratische uitdager. Voor die functie zijn nu nog ongeveer 20 kandidaten in de race, maar er zijn slechts een paar echte kanshebbers op de nominatie. Voormalig vice-president Joe Biden, Elisabeth Warren en Bernie Sanders en dan heb je het eigenlijk wel gehad.

Landelijke legalisering van cannabis binnen 100 dagen

Als cannabis liefhebbers moeten wij maar flink duimen voor die laatste, want Bernie heeft veruit het beste voor met onze favoriete plant, zo blijkt uit zijn onlangs bekend gemaakte wietplannen.

Vorige donderdag dropte Bernie Sanders (78 jaar jong) zijn cannabisplannen via een campaign email. Kern daarvan is zijn voornemen om binnen 100 dagen na zijn aantreden als 46e president van de USA wiet federaal te legaliseren en wel via een ‘executive order’.

Daarnaast behelst het plan het voornemen om alle cannabisgerelateerde strafrechtelijke veroordelingen kwijt te schelden, komen er sociale gelijkheid-programma’s met geld dat door legale wiet wordt verdiend en verzekert Bernie ons dat “legale cannabis niet hetzelfde wordt als big tobacco”.

Linkse rakker met ballen

Nee, laat die linkse rakker Sanders maar schuiven. Normaal gesproken krimpt de gemiddelde Amerikaan ineen als je hem socialist noemt, maar Bernie omarmt dat juist als een geuzennaam. Neem deze schitterende wiet-quote van ‘m als bewijs:

“Why is it that millions of dollars are being made by mostly white, mostly male, and already rich ‘cannabiz’ entrepreneurs in states where marijuana is legal, while the people and communities that were ravaged by the War on Drugs have been shut out of the industry, denied credit, and many are still incarcerated? That is going to change when Bernie is president”

Fijne teksten, waarmee je sowieso alle Trump-aanhangers de gordijnen in jaagt, haha. Maar onderschat Bernie vooral niet; onder jongeren, studenten en minderheden is hij met stip de populairste presidentskandidaat bij de Democraten. Vier jaar geleden maakte hij het Hillary Clinton ook al meer dan lastig tijdens de Democratische nominaties. En een eindstrijd om het presidentschap tussen een narcistische Republikeinse miljardair en een hardcore socialistische Democraat… het is bij voorbaat smullen!

Alle wietveroordelingen worden uitgewist

Terug naar zijn wietplan. Sanders belooft ons om een minister van Justitie, een staatssecretaris van Health and Human Services én een baas van de roemruchte Drug Enforcement Administration (DEA) aan te stellen die “allemaal agressief aan de slag gaan om de war on drugs te beëindigen en wiet te legaliseren”.

Bernie Sanders kopieert het ‘criminal reform’-model van Californië, waarbij de autoriteiten ALLE huidige en vroegere cannabisgerelateerde veroordelingen moeten herzien. Aanklagers krijgen 1 jaar de tijd om bezwaar te maken of in beroep te gaan, daarna worden automatisch alle wietveroordelingen geschrapt.

De federale overheid stelt geld beschikbaar aan derden om dit proces te vergemakkelijken, zoals de staat Californië (waar recreatieve wiet op 1 januari 2018 legaal werd) deed met ‘Code for America‘. Uiteindelijk werden er zo bijna tienduizend cannabisveroordelingen uitgewist, die teruggingen tot 1975!

 

Belastingopbrengst uit cannabis naar sociale programma’s

Een ander mooi punt uit Bernie’s plan is dat er heel veel belastinggeld uit de verkoop van legale wiet naar sociale programma’s vloeit. In totaal wil de president Sanders liefst 20 miljard dollar storten in het Minority Business Development Agency. Daarmee moeten ondernemers uit minderheden die nog steeds discriminatie ervaren toegang krijgen tot kapitaal.

Nog eens 10 miljard dollar gaat naar cannabisbedrijven die voor minimaal 51% in handen zijn van mensen die leven in gebieden die onevenredig hard zijn getroffen door de war on drugs, of mensen die zijn veroordeeld voor cannabisovertredingen.

En nóg eens 10 miljard dollar vloeit naar een programma dat via het Ministerie van Landbouw wietkwekerijen opstart in stedelijke en plattelandsgebieden die het meest geleden hebben onder de drugsoorlog. Daarbij krijgen mensen die in de gevangenis hebben gezeten voor wiet gratis trainingen en opleidingen om in de cannabizz aan de slag te kunnen gaan.

Tabaksindustrie verbannen uit legale wietbranche

En tot slot nog even aandacht voor die eerdere ‘big tobacco’ opmerking van Bernie Sanders. Wat bedoelt hij daarmee? Nou, de Democraat wil voorkomen dat de cannabisbranche er eentje wordt zoals de tabakmarkt. Daarom moeten wietondernemingen worden gestimuleerd om te worden opgezet als non-profit organisaties. Er komt een advertentie- en verpakkingsverbod gericht op de jeugd.

Helemaal top vinden wij zijn voornemen om bedrijven die eerder kankerverwekkende producten hebben gemaakt te weren uit de wietindustrie! Hetzelfde verbod geldt voor merken die misleidende reclamepraktijken hebben gebruikt (denk aan de farmaceutische industrie ook). Om enig misverstand over deze eisen te voorkomen, zegt Sanders al op voorhand dat tabak- en sigarettenfabrikanten sowieso uit de gehele cannabisindustrie geweerd worden…

Bernie for president, wij kunnen niet wachten!

[openingsfoto: Juli Hansen/Shutterstock]
(advertentie)