(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Jarenlang was het zakelijk gezien alleen maar halleluja in de legale cannabis business. Die is vooralsnog hoofdzakelijk Noord-Amerikaans, maar nog voordat Europa tot legalisering overgaat komen er signalen dat de wittebroodsweken voorbij zijn. De Canadese wietteler Hexo sluit namelijk een vestiging en dat kost 100 mensen per direct hun droombaan.

Eenmalig incident of einde aan de trend?

Sinds in Colorado vanaf januari 2014 de verkoop van recreatieve wiet legaal werd, ging het crescendo met de cannabizz.  De ene na de andere Amerikaanse staat en zelfs hele landen – Uruguay en Canada voorop – legaliseerden cannabis en mede dankzij de wereldwijde medicinale wietrevolutie werd wiet de meest lucratieve industrie sinds de begindagen van het internet eind rond de eeuwwisseling.

Maar aan alle euforie komt een keer een einde, en het zou zomaar kunnen dat het grandioze ‘openingsfeest’ van de legale cannabisbranche nu toch wel echt over is. Een veeg teken aan de wand wat dat betreft is de sluiting van een wietkwekerij door het Canadese Hexo deze week. Na jarenlang alleen maar groei-groei-groei is het voor het eerst dat er vanwege economische redenen bezuinigd wordt en mensen massaal hun baan verliezen…

LEES OOK: 1 jaar legalisering Canada • Bloedbad bij wietaandelen

Hexo ontslaat kwart van alle werknemers

Het beursgenoteerde Hexo Corp. is een grote legale wietteler uit de Canadese provincie Quebec. Afgelopen donderdag kwam het bedrijf – als eerste in de legale wietindustrie – met het nieuws naar buiten dat het een wietkwekerij gaat sluiten om economische redenen. Het betreft de Hexo-vestiging in Beamsville en vanwege de bezuinigingen verliezen 100 mensen nu hun baan.

En daarbij blijft het ook niet. De wietteler uit Gatineau maakte bekend dat het in totaal 200 mensen ontslaat, om zich daarmee aan te passen aan de omzetverwachting en ‘de langetermijn-zekerheid van de onderneming te waarborgen’. Tweehonderd ontslagen op een totaal personeelsbestand van 822 werknemers, dat is dus een kwart van alle Hexo-personeel dat zijn baan kwijtraakt!

Tegen de Canadese nieuwssite Toronto.com zegt een (anonieme) werknemer: “Mensen in het hogere management die hun ontslag kregen waren net zo verrast als alle anderen – iedereen was verbijsterd, er werd veel gehuild.”

‘The future of cannabis’ noemt Hexo zichzelf. Maar de vraag nu is meer of Hexo zelf nog toekomst heeft..?

The Tragically Hip

Bij de getroffen Hexo wietkwekerijen gaat het om 2 kassen in Beamsville en nog eens 2 kassen die er in aanbouw zijn. Samen met een binnenkwekerij in Brantford behoorden ze tot april van dit jaar nog toe aan Newstrike Brands. Dat wietmerk werd bekend omdat het werd gesteund door een van de populairste muziekgroepen van Canada: The Tragically Hip.

Hexo nam het dit voorjaar – toen de geldbomen in de legale wietindustrie blijkbaar nog tot in de hemel groeiden – over voor het lieve sommetje van 180 miljoen euro! Om ze nu, koud vijf maanden later, alweer voorgoed te sluiten. Overigens vliegen niet alleen de plantenverzorgers en knippers eruit, ook de chief manufacturing officer Arno Groll en de chief marketing officer Nick Davies mogen naar het UWV.

Goedkoop ‘Aldi-wietje’ moet tij ook keren

De CEO, Sebastien St-Louis, blijft wel aan en noemt het besluit om de tent in Beamsville te sluiten ‘mijn moeilijkste dag’. Tegelijkertijd is hij vol vertrouwen dat het bedrijf ‘gezonde beslissingen heeft gemaakt om de levensvatbaarheid op de lange duur te verzekeren’.

Om de hardnekkige zwarte markt, waarvan Hexo zegt veel last te ondervinden, op andere wijze te beconcurreren introduceert de wietteler ook een nieuwe strain die slechts $4,49 dollar per gram kost, ofwel net iets meer dan 3 euro. Die ‘Original Stash’ genaamde wiet kan je inmiddels al in de cannabis shops in Quebec kopen en wel in de vorm van een 28-gram pak voor 125,70 Canadese dollar (net geen 87 euro).

Of het Hexo allemaal uit het slop kan trekken moeten we afwachten. Op de beurs reageerden beleggers vooralsnog niet overdreven enthousiast: de koers daalde donderdag met zes procent naar $3,29. In het voorjaar piekte het aandeel van deze Canadese wietproducent nog op $11,29…

[openingsbeeld:  Kong Vector/Shutterstock]
(advertentie)