- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Wietproef-update • Gezellig(er) wordt het niet in de shop
Dinsdag stuurden de 2 ministers die verantwoordelijk zijn voor het experiment met gereguleerde wiet een brief naar de Tweede Kamer over het preventiebeleid. En dat pakken Grapperhaus en Bruins serieus zwaar(moedig) aan, inclusief de gebruikelijke leugens over gezondheidsrisico’s van cannabis. Binnen in de 79 deelnemende coffeeshops wordt het er straks – vanaf 2021 – bepaald niet leuker op. Zo moeten werknemers verplicht op preventiecursus en worden ze eveneens verplicht ‘problematische gebruikers’ door te verwijzen naar de hulpverlening.
Waarschuwingssymbolen op verpakking
Het kabinet doet er echt alles aan om de wietproef zo onaantrekkelijk te maken voor zowel coffeeshops als consumenten. Dat begint al met de verpakkingen van wiet en hasj in de coffeeshops in de 10 deelnemende gemeenten. Daarover schrijven minister Bruins (Volksgezondheid) en Grapperhaus (Justitie) dit aan de Tweede Kamer in hun ‘preventiebrief’:
Haha, we willen inderdaad niet dat iemand door de verpakking spontaan besluit om eens te gaan blowen en zeker niet als ie toch al binnen in een coffeeshop staat nietwaar? Snel naar buiten met zo’n figuur, afgeschrikt door waarschuwingssymbolen!
Acute ongevallen en ander cannabis onheil
Overigens moeten we eerlijkheidshalve wel zeggen dat de ministers geen geheim maken van hun afkeer van staatswiet. ‘Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling dat dit experiment ertoe leidt dat het beeld ontstaat dat de overheid cannabisgebruik stimuleert’, zeggen beide ministers namens het kabinet Rutte III. ‘Immers, cannabisgebruik kan leiden tot acute gezondheidsincidenten zoals ongevallen, angstaanvallen en psychose.’
Pardon? ONGEVALLEN?! Wat bedoelen de wijze heren met dit containerbegrip? Dat we spontaan op onze muil lazeren met diverse botbreuken tot gevolg als we onze haze te diep inhaleren? Dat we vergeten dat we niet in bad moeten stappen met een blazende haarföhn wanneer we stoned zijn? Vertel het ons alsjeblieft ministers, welke verschrikkelijke gevaren wij lopen…
En op die acute angstaanvallen en psychoses die je krijgt van blowen valt wetenschappelijk gezien ook wel een en ander af te dingen.
LEES OOK: Cannabis nauwelijks van invloed op ontwikkeling psychoses
Soit. Zoals gezegd draaien de heren er niet omheen als ze zeggen dat we ‘niet de indruk moeten krijgen dat de overheid cannabisgebruik stimuleert’. Die kans is nihil inderdaad, gefeliciteerd met dit schoolvoorbeeld van begrijpelijke, niet-wollige ambtenarentaal.
Bijsluiter, personeel, voorlichtingsmateriaal in de coffeeshop
Op naar de volgende preventiemaatregelen van de wietproef. En dit zijn helemaal verschrikkingen voor zowel personeel als klanten in de deelnemende coffeeshops. Behalve dat er ‘verplicht voorlichtingsmateriaal in de coffeeshops moet liggen dat wijst op de risico’s van het gebruik van cannabis’, gaat het nog veel verder met deze aanvullende, extra verplichtingen:
Pfff… dit soort verplichtingen zouden ze nu eens moeten toepassen in de natte horeca en in sigaretten verkopende winkels. Want drank en tabak maken nóg veel meer kapot dan je lief is (en wiet ooit in een mensenleven zou kunnen). Kun je je voorstellen dat de barman aan elke aangeschoten en/of dronken klant aanbiedt om hem/haar naar rehab te brengen? Hij zou het einde van de zaterdagavond niet halen…
En dat alcohol/tabak-gedoe hoef je niet van ons aan te nemen hoor, dat heeft de overheid zélf laten onderzoeken door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu – onderdeel van Ministerie van VWS – en al in 2009. Kijk, wat er toen uitrolde als het gaat om de ranglijst van schadelijke drugs:
Valt geen speld tussen te krijgen, hè. Drie legale middelen die schadelijker zijn dan onze illegale cannabis! Des te onbegrijpelijker is al het preventie geraaskal dat we nu – tien jaar later – moeten slikken van nota bene de minister van Volksgezondheid en zijn experiment gesloten cannabisketen…
Gezelligheid kent wel een tijd…
En dan zullen we het hier maar verder niet hebben over ‘onderzoek naar aanvullende voorlichtings– en preventiemaatregelen’ dat óók nog wordt aangekondigd door Bruins en Grapperhaus. Een bonusportie anti-wiet propaganda, waarvoor het Trimbos-instituut zich (dikbetaald?) voor het karretje van het rechts-christelijke kabinet laat spannen. Medio november komt men met een ‘projectvoorstel’ en eind 1e kwartaal 2020 komen de ministers dan met een ‘uitgewerkt plan’.
Allemaal aanvullende voorlichting/preventie dus, speciaal bedoeld voor ‘kwetsbare groepen’ buiten de coffeeshops. Maar met al het bovenstaande dat we nu al weten over de ‘algemene maatregelen, en de maatregelen in en rond de coffeeshop’, weten we alvast één ding zeker: leuker, makkelijker of gezelliger wordt het er allemaal niet op in 2021. Dat wil zeggen, niet in de 79 verplicht deelnemende coffeeshops in Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad…