(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Polen kent maar liefst 15.000 apotheken op een bevolking van 38 miljoen mensen. En negentig procent van die apotheken mag sinds deze week zelf cannabis medicatie – in de meeste gevallen olie – produceren van geïmporteerde wiet. De nieuwe wettelijke regels die dit mogelijk maken zijn vorige woensdag van kracht geworden.

Nederland 2, Polen tienduizend ‘wietapotheken’

In Nederland hebben we – hou je vast – liefst twee (2) apotheken die zelf medicinale cannabisolie maken: de Transvaal Apotheek in Den Haag was de eerste die de legale Bedrocan-wiet tot olie verwerkte, en sinds dit voorjaar is daar nog Cannabiszorg (officieel apotheek SMA) in Rosmalen bijgekomen.

Hoe zielig steekt dat af bij de meer dan tienduizend (!) apotheken in Polen die voortaan hun klanten legaal medicinale cannabisolie mogen leveren. Vorige week woensdag werden de nieuwe wettelijke mediwiet regels van kracht en die voorzien er o.a. in dat apothekers zelf olie, tincturen en zalfjes mogen maken van – desnoods – uit het buitenland ingevoerde wiet.

Sinds deze week mogen Poolse apothekers zeld medicinale cannabisolie maken… [Photosampler/Shutterstock]

Voorbereidingen in volle gang

Het is een mooi gevolg van de eerdere legalisering van medicinale cannabis door het Poolse parlement, dat behandeling met wiet voor een scala aan ziekten toestaat inclusief epilepsie, misselijkheid veroorzaakt door chemotherapie, chronische pijn en multiple sclerose. Om zelf CBD en THC-medicatie te maken moeten de apotheken hun activiteiten wel afstemmen met het landelijke Poolse bureau voor registratie van medicinale producten.

De belangstelling onder de Poolse apothekers voor wiet als medicijn is groot en de beroepsgroep is zich al aan het voorbereiden om de medicijnen te gaan maken, zo meldt de Poolse Farmaceutische Kamer (PPC). De organisatie voegt er aan toe dat specialistische training zo nodig beschikbaar komt.

300.000 patiënten

Volgens een woordvoerder van de medicijnen waakhond in Polen heeft ongeveer 90 procent van de bijna 15.000 apotheken de autoriteit om zelf medicijnen op recept te maken. ‘Men schat dat er in Polen tot wel 300.000 mensen in aanmerking komen om zich te kwalificeren voor een behandeling met medicinale cannabis’, aldus de woordvoerder op de Poolse radio.

De PPC heeft ook al enig rekenwerk verricht wat het gaat kosten om een patiënt met Poolse mediwiet producten gemaakt van geïmporteerde cannabis te gaan  behandelen: ongeveer 475 euro per maand…

[openingsbeeld:  Shutterstockphoto3/Shutterstock]
(advertenties)