(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Bij het stemmen over de wietwet in het Nederlandse parlement was het begin dit jaar nog kielekiele (77 van de 150 vóór), maar in Polen hebben ze blijkbaar een stuk verstandiger parlementariërs want daar werd afgelopen week een voorstel om het gebruik van medicinale cannabis te legaliseren aangenomen met 440 tegen 2 stemmen!

Conservatief

Opmerkelijk is ook wel dat het parlement in Polen gedomineerd wordt door conservatieve en oer-conservatieve krachten, links lijdt in Polen een marginaal bestaan. Desalniettemin stemde dus praktisch de voltallige Tweede Kamer van Polen in met de legalisering van medicinale cannabis. Slechts 2 politici vinden het niks en eentje onthield zich van stemming.

Buitenlandse media als Yahoo!News maken melding van dit nieuws alsof Polen hiermee in de voetsporen van Uruguay en tientallen Amerikaanse staten treedt, maar dat is nog wat voorbarig vinden wij.

Geen thuisteelt

Om te beginnen moet ook de senaat zich nog over de kwestie uitspreken en daarna ook nog de president. Dat zal nog wel lukken allemaal, maar als je kijkt naar wat er nu precies gelegaliseerd is in Polen blijkt het toch wat magertjes. Alleen mensen die een doktersrecept hebben kunnen wietmedicatie krijgen, die gemaakt wordt in Poolse apotheken met gebruikmaking van geïmporteerde ingrediënten.

Blowers, kwekers en patiënten demonstreren al jaren voor legalisering, zoals hier op een archieffoto uit 2011 waar zesduizend mensen in Warschau bijeen kwamen… [foto: Fotokon/Shutterstock]

Voor recreatieve cannabis verandert er dus niks (blijft hartstikke verboden), en ook het recht op thuisteelt door patiënten gaat er niet van komen ondanks dat dit wel was opgenomen in het oorspronkelijke wetsontwerp.

Kinderarts en rapper aan basis verandering

Grappig feit om te weten is dat de mediwiet-wet vorig jaar is ingediend door Piotr Marzec-Liroy, een rapper die politicus werd. In eerste instantie nog voor de Kukiz’15 beweging, maar later als onafhankelijke. Het Poolse volk is er in ieder geval wel uit: in januari liet 78% in een opiniepeiling weten dat wat hen betreft cannabis legaal moet worden.

 

Het publieke debat in Polen over medicinaal wietgebruik kwam pas goed op gang nadat in 2015 een dokter werd ontslagen bij een kinderziekenhuis in Warschau omdat hij patiëntjes met epilepsie cannabis gaf zonder zijn supervisors in te lichten (zie ons bericht ‘Poolse arts moet mediwiet-test stoppen‘ van toen).

Vorig jaar kwam het debat over legalisering in een stroomversnelling door Tomasz Kalita, een linkse politicus die aan hersentumor leed en begin dit jaar overleed.Waarschijnlijk gingen toen ook pas echt de ogen open van al die collega-parlementariërs die donderdag ja zeiden tegen legale mediwiet…

[openingsbeeld:  visivastudio/Shutterstock]

 

(advertenties)