(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

‘De grootste wietkwekerij die ik in mijn 26 jaar heb gezien.’ Aldus luitenant Mike Madden van de politie in San Bernardino in Californië over de megavangst afgelopen woensdag. Acht mensen zijn gearresteerd in wat de politie omschrijft als een ‘wietfort’ dat maandelijks miljoenen dollars opbracht. En de hele toko werd gerund door een vrouw!

De Amerikaanse media brengen het verhaal met koppen als ‘California cops bust multimillion-dollar weed “fortress”’, dus dan moet er wel wat aan de hand zijn. Ze zijn namelijk wel iets gewend in de staat Californië, waar recreatieve cannabis over 2 weken legaal wordt en mediwiet dat al sinds 1976 is. Maar een ‘fort’ als dit – illegaal voor de goede orde – is zelfs in de Golden State ongehoord. Wastkeburt?

Miljoenenomzet per maand

Afgelopen woensdag vielen de agenten van het lokale politiekorps van San Bernardino een ooit verlaten bedrijfsloods binnen. Tijdens de raid in het zuiden van Californië werden er liefst 35.000 wietplanten in beslag genomen, volgens de cops goed voor een omzet van ‘miljoenen dollars per maand’.

De agenten kregen de superkwekerij twee maanden geleden in de smiezen toen buren hadden geklaagd. De voorheen verlaten loods had ineens een metalen hekwerk van ruim 3,5 meter hoog eromheen gekregen, net als verzwaarde deuren, een grote betonnen muur rondom de parkeerplaats en bewakingscamera’s.

Verticaal wiet kweken

Dat was allemaal niet voor de lol aangebracht, zo bleek toen de agenten binnenvielen in het 4 verdiepingen hoge gebouw. Duizenden en duizenden wietplanten werden er geteeld, dicht op elkaar geplakt en boven elkaar op verschillende etages, zodat er met recht van een ‘multi-level grow house’ kan worden gesproken. De dames stonden op houten tafels onder kweeklampen en de hele handel werd met een geavanceerd irrigatiesysteem van water voorzien.

Alleen al de elektriciteitsrekening bedroeg per maand 67.000 dollar, aldus de politie. Luitenant Mike Madden was er zowaar van onder de indruk, ook al is hij al 26 jaar politieman. ‘Er waren allerlei verschillende ruimtes voor verschillende processen, watervoorziening, filters en ventilatie… het was behoorlijk uitgebreid.’

Vrouw runt de tent

De politie overviel – met hulp van federale autoriteiten – in totaal 3 gebouwen, die allemaal toebehoren aan dezelfde vrouw: Stephanie Smith (43). Op alle locaties stond ook wiet. De acht mensen die aan het werk waren in de megakwekerij in het stadscentrum van San Bernardino zijn voorlopig gearresteerd, al zijn er nog tegen niemand officiële aanklachten ingediend door justitie.

In totaal pakte de cops behalve de 35.000 planten en alle dure apparatuur ook nog eens 8.164 kilo (!) wiet af. Er loopt nog een onderzoek naar waar en aan wie de cannabis verkocht werd…

(advertentie)