(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wie de sublieme tv-serie ‘Orange is the New Black’ op Netflix kent, weet dat het niet altijd tomaten en bloemkolen zijn wat de groenteboer in de gevangenis aflevert. Maar die smokkeltruc blijkt nu realiteit in een gevangenis in de Amerikaanse staat Georgia. De kool daar bleek een ware zak van Sinterklaas, maar dan wel voor stoute mannen!

Laat Georgia maar uit je mind

Als een rode peper over naar Georgia dus, een van de inmiddels niet zo heel veel Amerikaanse staten waar cannabis nog lekker old school verboden is. Voor het bezit van 1 gram tot 1 ounce (das 28,35 gram om precies te zijn) krijg je van overheidswege een straf variërend van een geldboete van duizend dollar tot een celstraf van 1 jaar en als je daarboven zit op de politieweegschaal kan de boete oplopen tot 5000 dollar en 10 jaar gevangenisstraf. Om maar te zwijgen als je wiet probeert te verkopen, daarop staat tot 40 jaar (!) bak in het geval je dealt in de buurt van een school, park, woonflats of een drug free zone

Shakedown in de gevangenis

Het zal dan ook weinig mensen verbazen dat ze in de gevangenissen van Georgia regelmatig een zogeheten shakedown houden. Nee, dat is geen bingoavond voor de onvrijwillige bewoners, maar een grondige controle door het hele cellencomplex op zoek naar verboden waren, of contrabande zoals het deftig heet achter de tralies.

Welnu, koud een dag nadat Sinterklaas op bezoek was geweest – in dit geval vermomd als de groenteboer – besloten de cipiers in de Ware State Prison (maximale capaciteit 1546 gevangenen, met name die met ‘gedragsproblemen’)in het stadje Waycross zo’n shakedown te organiseren.

Dat alles onder hun vrolijke arbeidsmotto:

Niet tijdens onze dienst

Nou vinden de bewaarders natuurlijk altijd wel het nodige aan contrabande, maar dit keer stuitten ze op een bijzonder creatieve vermomming (van wat even later een shitload aan smokkelwaar zou blijken te zijn): KOOL.

Kool die er bovendien maar ‘vreemd uitzag’ volgens de controleurs in kwestie.

Kool met een luchtje

Dat vreemde bleek het feit dat de kolen van binnen waren uitgehold te zijn! Vanzelfsprekend was dat niet het ultieme doel van de makers van deze vreemde kolen, die stopten de holtes namelijk liever vol met:

  • 2 grote vacuüm gezogen zakken met wiet
  • 2 grote in plastic gewikkelde zakken met tabak 
  • 8 in plastic gewikkelde touchscreen smartphones
  • 2 kleine in plastic gewikkelde zakken met opladers
  • 6 flip phones (van die uitklapmobieltjes die om een of ander reden nog altijd populair zijn in de VS)
  • 1 kleine zak met koptelefoons

 

Heel jammer dat de kolentruc mislukt, of misschien zelfs wel ontdekt is – wie weet lukte het daarvoor wel om via de groenten wat lekkers te roken, te appen en te luisteren te hebben. Maar we weten in ieder geval wél wat we voor onze gevangen medemensen moeten meenemen tijdens het aanstaande kerstbezoek 😉

(advertenties)