(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Lieve Muna, nu het zo langzamerhand weer zomer wordt schakel ik het lichtregime van mijn planten altijd om. Ik kweek op zolder en doe dit omdat het in de zomer altijd erg warm wordt daar. De lampen gaan om 11 uur ’s avonds pas aan, en om 11 uur ’s ochtends weer uit. Ik heb een drukke en veeleisende baan en lig er daardoor vaak al om een uur of 10 in. Op die dagen kan ik mijn planten dus helemaal niet bekijken. Ik doe het wel eens maar kan dat eigenlijk veel kwaad? Ik heb nooit last van herma’s in ieder geval. Maar ik kweek dan ook niet vanuit gefeminiseerd zaad, maar vanuit stekken. Bedankt voor het antwoord en groetjes van Bas!

A1230_grootHoi Bas, goede vraag. Je hebt een slimme oplossing gevonden om de temperatuur onder controle te houden, dat zou ik je zelf ook adviseren als je met je temperatuursprobleem bij mij voor advies was gekomen. Je geeft zelf aan dat je met stekken kweekt en dat je geen last hebt van herma’s. Planten die voortkomen uit gefeminiseerd zaad kunnen inderdaad hermafrodiet worden door ze in hun nacht te storen. Dat levert namelijk stres op voor de plant. Planten uit regulier zaad of stekkenplanten zijn niet zo gevoelig dat ze meteen herma’s worden. Als je ze echter te vaak stoort in de nacht, kunnen ze wel terug gaan in de groeifase. Dat wil je ook weer niet lijkt me.

Gelukkig is er een simpele oplossing voor je probleem. Omdat planten groen licht niet opnemen maar weerkaatsen (daarom zien ze er ook groen uit) stoort dat je planten niet. Wij mensen kunnen groen licht gelukkig wel gewoon zien dus als je je planten bij het licht van een groene lamp bekijkt is er geen enkel bezwaar om ze ’s nachts te bekijken. Je planten slapen rustig door. Speciale groene lampen zijn hiervoor bij diverse kweekwinkels te koop.

Succes Bas en groetjes van Muna!

(advertenties)