(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er waren eens twee broers uit Urk die naar Noorwegen reisden, lekker skiën. Maar de Noorse pistes zouden Piet (23 jaar) en Jakob (21 jaar) niet bereiken, de beroemde brug tussen Denemarken en Zweden bleek er namelijk net een te ver. De ene broer bleek de ander niet verteld te hebben dat hij behalve zijn lange latten ook 49 kilo hasj had ingepakt…

Familiehasjdrama

Het familie- en hasjdrama speelt zich in mei van dit jaar af, maar het nieuws is dat de rechtszaak tegen de oudste broer Piet nu op het punt van beginnen staat in Zweden. Watskeburt?

Urk, als je die naam hoort gaat er wellicht een soort Pavlov-drugsbelletje rinkelen. Ze houden op het (voormalige) visserseiland in Flevoland namelijk niet alleen van haring en paling… ook een snuif marcheerpoeder en een goed glas gaan er wel in bij de twintigduizend inwoners van wat Wikipedia omschrijft als ‘de meest kerkelijke gemeente van Nederland’.

Maar Piet en Jacob hebben even een verkeerde afslag van Gods wegen genomen, zo blijkt nu.

Op wintersport naar Noorwegen

Wellicht ken je de spannende misdaadserie The Bridge. Welnu krek daar op die beroemde lange brug die Denemarken met Zweden verbindt liepen de Urker broers begin dit jaar tegen de lamp. Thuis hadden ze tegen hun broeders en zusters gezegd dat ze eens lekker gingen skiën.

Of ze, niks ze. Alleen Jacob dacht dat ze werkelijk op wintersport gingen, zijn broer Piet had heel andere, snode plannen. Alcohol is al tyfusduur in Scandinavië, maar voor cannabis betalen ze helemaal de hoofdprijs daar. En dus dacht Piet dat ie wel een mooie slag kon slaan – met de visserij gaat het per slot van rekening niet bepaald hosanna – door een flinke partij hasj te gaan verpatsen aan de Vikingen.

En wat nemen we voortaan NIET meer mee op wintersport?

Douanehond wordt bijkans gek

Enter de Zweedse douane, ook niet van gisteren natuurlijk als het om smokkelen van genotmiddelen gaat en zeker niet als dat via de 16 kilometer lange Sontbrug moet gaan. Eenvoudig een fuikje zetten zullen we maar zeggen. En hoewel bekend met fuiken liepen de twee broers uit Urk er met open ogen in, daar om vier uur ’s nachts op 8 mei.

Het Zweedse Malmö aan de andere kant van de brug zullen ze niet bereiken, althans niet in de bus waarmee ze uit Urk vertrokken zijn. Wel in een politiebus. De douane vertrouwt het niet als het voertuig aan een snelle controle onderwerpen en besluiten eens wat scherper te gaan zoeken in een loods met drugshond en zo.

Die hond slaat zo ongeveer direct aan als de motor van het Urkse busje is afgezet; tussen de beide voorstoelen zit 49,3 kilo hasj verstopt!

Urker broers gescheiden

Om zulke hoeveelheden van het duivelse kruid (ook in geperste vorm) kunnen ze in Scandinavië dus niet lachen met hun strenge zero tolerance drugsbeleid. Hoewel de jongste broer alles terecht ontkent – hij weet ook van niks – slaat de oudere Piet al vrij snel door. Ja, het is zijn shit en de bedoeling was om die in Oslo in Noorwegen aan de man te brengen. En nee, zijn jongere broer wist er niet van.

Lekkere streek dan van je bloedeigen broer, een streek die al vlot wordt onderbouwd met het feit dat op de verstopplek en op de verpakking van de lekkernijen alleen de vingerafdrukken van Piet worden aangetroffen. Kleine broer mag naar huis. De grote broer staat binnenkort dus in Malmö terecht. Hij kan een gevangenisstraf van 2 tot 7 jaar tegemoet zien.

Financieel staartje

Maar ook als Piet in de cel zit en Jacob weer thuis op Urk de garnalen pelt is de kous wellicht nog niet af. Volgens de Zweedse autoriteiten is de partij hasj goed voor een straatwaarde van ergens tussen 355.000 en 760.000 euro.

Hasj die Piet niet uit eigen zak heeft voorgefinancierd denken wij zomaar.  Iemand hier ter lande heeft dus ook nog een stevig appeltje met hem te schillen, op of buiten Urk…

(advertenties)