(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De recente ontdekking van een grote kwekerij leverde jachtopziener Rob Mulder een heuse Petrosino op; een onderscheiding van de politie die maar zelden naar een ‘groene boa’ gaat. Mulder is blij met de onderscheiding maar ziet liever dat cannabis vandaag nog gelegaliseerd wordt, en voor die mening verdient hij wat ons betreft een prijs. 

Onlangs ontdekte Mulder samen met twee collega’s een grote wietkwekerij waar hij een zogenaamde Petrosino van de politie Midden- en West-Brabant  voor kreeg. Wat ons betreft is dát geen reden voor een onderscheiding, maar zijn uitgesproken mening over het beleid wel. Als jachtopziener ziet Mulder namelijk wekelijks de gevolgen van het Nederlandse cannabisbeleid. Van een paar zakken tot honderd tot honderdvijftig zakken vol met pootaarde. De natuur en de vegetatie gaat eraan kapot, en het liefst ziet Mulder dan ook dat er vandaag nog gelegaliseerd wordt.

“Wat mij betreft legaliseren ze het direct, dan zijn wij van de ellende af. Niet alleen de natuur, maar ook de vegetatie gaat erdoor kapot.”

Herdenkingsplak voor luitenant Pertrosino, naar wie de onderscheiding vernoemd is. Beeld: Leonard Zhukovsky, Shutterstock

Verkeerde reden, de juiste persoon

Het schijnt nogal bijzonder te zijn dat een zogenaamde ‘groene boa’ de Petrosino krijgt. Dat is een prijs die normaal gesproken wordt uitgereikt aan agenten die een waardevolle bijdrage hebben geleverd tegen de criminaliteit. Wij denken daarbij natuurlijk aan het vangen van boeven; pedofielen moordenaars en verkrachters en zo maar justitie zelf geeft de prijs nu dus aan een jachtopziener voor het ontdekken van een wietkwekerij. De Petrosino is een onderscheiding die is vernoemd naar een New Yorkse politieagent.

Wat ons betreft heeft de politie Midden- en West-Brabant de prijs voor totaal de verkeerde reden dus aan de juiste persoon gegeven. Jachtopziener Mulder vond dan wel een wietkwekerij, maar dat zou hij liever niet gevonden hebben. Mulder realiseert zich in tegenstelling tot de politie echter dat niet de kwekers het probleem zijn, maar het beleid. “Wat mij betreft legaliseren ze het direct, dan zijn wij van de ellende af. Niet alleen de natuur, maar ook de vegetatie gaat erdoor kapot.” Dat was de reactie van de ‘groene boa’ op het nieuws van de onderscheiding.

Agenten geen mening?

Een andere groep – namelijk agenten zelf – ziet de negatieve gevolgen van het huidige cannabisbeleid van links gedogen en rechts opsporen ook, maar uit die hoek hoor je dus zelden een andere mening. Waar jachtopziener Mulder gewoon zegt waar het op staat, namelijk dat het land veel beter af zou zijn wanneer cannabis legaal was, hoor je in Nederland nooit eens een agent die zo’n mening uit.

Wie wekelijks de gevolgen van een fout beleid ziet, zou toch eens van zich moeten laten horen? Foto: A. Storm Photography, Shutterstock

Hebben agenten een verbod om zich uit te spreken tegen het cannabisbeleid? Beeld: SimpleVector, Shutterstock

Waarom is dat, agenten zijn toch ook mensen met een mening? Misschien niet allemaal, maar er moeten toch ook genoeg Nederlandse agenten zijn die doorhebben dat alleen legalisering de problemen met kwekerijen oplost? Wij vragen ons af of het misschien voor agenten verboden is om zich over dat soort zaken uit te spreken, of dat ze misschien onder grote psychische druk staan waardoor ze zo’n mening niet durven te ventileren.

Uitnodiging

We zouden heel graag een agent spreken die het tegendeel bewijst en er wél openlijk voor uit durft te komen dat hij of zij vindt dat cannabis gelegaliseerd zou moeten worden. Ben je een agent en niet bang om je mening te geven, dan nodigen we je bij dezen uit om dat op CNNBS of elders te doen. Het moét toch frustrerend zijn om constant water naar de spreekwoordelijke zee te dragen?

[Openingsfoto: iidea studio, Shutterstock]
(advertenties)