(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is eerder geprobeerd, zelfs al in 1941 door Henry Ford. Maar voor het eerst is er een CO2 neutrale auto van biologisch afbreekbaar hennepplastic op de markt, die ook nog eens op biobrandstof rijdt, bloedmooi is om te zien én immuun is voor deuken. Je kunt hem dus gewoon bestellen, hij kost maar 33.500 euro.

De knalrode CO2 neutrale sportwagen van hennep is een creatie van Bruce Michael Dietzen, voormalig topman bij Dell. Het is Bruce’ ultieme doel om de allereerste CO2 negatieve auto te maken, die dus zelfs meer CO2 opneemt dan hij uitstoot. Daarmee zou je het milieu dus helpen door simpelweg auto te rijden. Om zijn doel te bereiken richtte Dietzen het bedrijf Renew Sports Cars op, en stak hij 200.000 dollar in het maken van het eerste exemplaar: de Renew.

45 Kilo hennep (en 13,5 gram THC)

CO2 negatief is de Renew nog niet, maar dus al wel CO2 neutraal. Hij wordt gemaakt in Key West Florida en bevat ongeveer 45 kilo hennep en dus wellicht ook iets van 13,5 gram THC, aangezien de hennep zelf minder dan 0,3% THC bevat. Stoned zal je er echter niet van worden want de hennep is verwerkt tot biologisch afbreekbaar plastic dat bijna niet in te deuken is. Hennep neemt tijdens het groeien bijna het meeste CO2 uit de lucht op van alle planten ter wereld; 1,63 ton CO2 per ton aan hennep.

Zo snel als een Porsche, maar betaalbaarder

De wagen rijdt op biobrandstof en heeft liefst 525 PK’s. Per kilo aan gewicht is dat ongeveer hetzelfde als een Porsche 911 Cabriolet, alleen is de Renew daarbij aanzienlijk goedkoper, en helemaal voor de planeet. De rode sportwagen wordt voor 33.500 euro op bestelling gebouwd op het chassis van een Flyin’ Miata. Om de Renew CO2 neutraal te houden wordt er gebruik gemaakt van een Miata revisiemotor. In de toekomst zal dat waarschijnlijk veranderen, gezien de doelstelling van het bedrijf om vanaf 2025 zelfs CO2 negatieve auto’s te bouwen. Steeds meer onderdelen zullen worden vervangen voor onderdelen gemaakt van plantaardige grondstoffen.

Jay Leno’s Garage

Erg praktisch is het rode sportmodel misschien nog niet, maar dat is de carrosserie van hennep wel. Het materiaal is namelijk bijna niet in te deuken, en dat scheelt een hoop parkeerstress. Onlangs verscheen de wagen in een aflevering van het autoprogramma Jay Leno’s Garage, waar Dietzen de deuk bestendigheid van de auto demonstreerde met een paar flinke rammen op de motorkap.

De gemiddelde CO2 voetafdruk van auto’s is 10 ton, die van de Renew is dus nul. Wil je er een laten overkomen dan kun je contact opnemen met Bruce Dietzen op (305) 394-1105 of brucedietzen@yahoo.com.

(advertentie)