(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voor als je het als cannabisliefhebber in Nederland en België even niet meer zo zonnig inziet, brengen we wat schrikbarend nieuws uit de VS. Daar in de nog immer cannabis onvriendelijke staat South Dakota beging de 33-jarige Jeffrey Flores vorige week wellicht de fout van zijn leven. Wat dat is? Nou, liefst zes kilometer per uur te hard rijden.

Jeffrey, die overigens niet uit South Dakota zelf komt maar uit het naburige Wisconsin, cruisde rustig over Interstate-90 nabij de stad Alexandria. Nou ja, hij reed een ietsepietsie te hard op de snelweg waar 80 mph (129 km/u) de limiet is: Jeffrey klokte op de meter van de South Dakota Highway Patrol precies 84 mph, wat gelijk staat aan 135 km/u. Inderdaad, dat is zeggen en schrijven zes kilometer te hard.

Maar dat kleine beetje te snel zou de inwoner van Chippewa Falls wel eens uitermate zuur komen te staan.

Demi is een hond

De snelweg-agenten haalden er namelijk politiehond Demi bij. En je raadt het al; die snuffelhond sloeg aan bij de auto van Jeffrey, zo bericht o.a. nieuwssite The Mitchell Republic over de zaak. En als de hond blaft heeft de politie in South Dakota het recht – een zogeheten ‘probable cause search’ – om de auto ondersteboven te keren op zoek naar drugs.

Welja, die vonden ze natuurlijk ook: 33,6 kilo wiet, 4 edibles met THC erin en 1,7 gram cocaïne. Allemaal hartstikke verboden in deze staat.

Hoewel hartstikke… bij de afgelopen verkiezingen in november 2020 gaven de kiezers in South Dakota groen licht voor zowel de legalisering van medicinale als recreatieve cannabis. Hoera, zou je zeggen, Jeffrey heeft geluk bij een ongeluk.

Back to the fifties in South Dakota

Maar nee, de politici in deze noordelijke staat in de VS vinden legalisering eigenlijk maar niks en ze vertragen de uitvoering van de wil van het volk. Zo berichtte nieuwssite Nexstar recent nog dat de minister van Volksgezondheid ‘nog altijd studeert’ op de volgende stappen wanneer het aankomt op regulering van medicinale cannabis.

En voor recreatieve wiet geldt dat de inwoners nog altijd niet legaal aan hun blowtje kunnen komen, aldus NPR vorige maand in het alleszeggende artikel ‘South Dakota Residents Still Can’t Buy Marijuana‘. Er zijn nergens in de staat medical marijuana dispensaries te vinden. En dus geldt in South Dakota – waar ongeveer 1 miljoen mensen wonen – nog altijd de in fantastische war on drugs stijl opgetogen drugswet van weleer.

Dan kunnen ze wel die wereldberoemde in rotsen uitgehakte presidentshoofden hebben en over zichzelf ‘Geweldige Gezichten, Geweldige Plekken’ roepen… voor wat betreft wiet is het gewoon een kutstaat. [beeld: Ingo70/Shutterstock]

‘Just Criminal Law’ van South Dakota is echt prehistorisch

Nou, kom maar op met die old school straffen voor wiet voor Jeffrey dan. Anno september 2021 wordt het bezit van 4,5 kilo wiet of meer – er wordt geen enkel onderscheid gemaakt daar tussen 5 en 500 kilo – bestraft met maximaal 15 jaar gevangenisstraf plus een geldboete van dik 25.000 euro. Het bezit van een schamele gram coke kan Jeffrey op 1 jaar celstraf + 8.500 euro boete komen te staan. Dit alles staat in de wat cynisch getitelde drugswet van South Dakota, de Just Criminal Law.

Officieel wordt Jeffrey aangeklaagd voor ‘bezit van meer dan 4,5 kilo wiet’ (een Class 3 felony) en ‘bezit van wiet met de bedoeling om te verkopen’ (eveneens een Class 3 misdrijf). Dat is dus al zomaar 30 jaar gevangenisstraf als het even tegenzit bij de dienstdoende rechter straks.

Daarbovenop wordt Jeffrey ook nog beschuldigd van ‘bezit van een Schedule I drug’ (de coke), het ‘bezit van een Schedule III drug’ (de edibles) en het ‘bezit van drugs parafernalia’ (niet nader toegelicht in Jeffrey’s geval, maar het zou zomaar om een pak lange vloeitjes of een hasjpijpje kunnen gaan, het is 2021 tenslotte).

Wordt Jeffrey de pechvogel van de eeuw?

Voor die luizige 1,7 gram Colombiaans marcheerpoeder kan Jeffrey nog eens 2 jaar gevangenisstraf tegemoet zien in het ergste geval. Gek genoeg zien de machthebbers in South Dakota ook het bezit van edibles als een ‘misdrijf’, dus die 4 cupcakes of gummies of lolly’s kosten Jeffrey wellicht nog eens 2 jaar cel extra. Voor die parafernalia hoeft ie gelukkig – nou ja – slechts 30 dagen extra te brommen.

Al met al kan die snelheidsovertreding van drie keer niks de arme Jeffrey op decennia gevangenisstraf komen te staan. Tja, het is niet voor niks dat Amerikaanse media de staat South Dakota betitelen als ‘één van de strengste voor wat betreft cannabis in heel de VS’.

Dus duimen wij voor Jeffrey dat hij een rechter treft die niet zo achterlijk is als die politici daar, die weigeren de wil van de kiezers – medicinaal én recreatief legaliseren – uit te voeren, en daarmee mogelijk verantwoordelijk zijn voor een celstraf van max 60 jaar voor iemand die 6 km/u te hard reed, met wiet…

[openingsbeeld: r papi8888/Shutterstock]
(advertenties)