(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Corona of geen corona, de opmars van legale wiet valt niet af te stoppen. Volgens het nieuwste business rapport van het gerenommeerde onderzoeksbureau BDSA bedraagt de globale omzet van legale cannabis dit jaar bijna 26,5 miljard euro, een toename van 41 procent ten opzichte van 2020.

Dit jaar wordt er 41% meer legale wiet verkocht dan in 2020

De firma BDSA is gespecialiseerd in industriële data van de legale cannabisindustrie. Hun zakelijke voorspellingen worden gerekend tot de meest doorwrochte en betrouwbare in de ontluikende legale wiethandel. Een wereld die zij zelf trouwens al als ‘cannabinoid market’ omschrijven, ofwel cannabinoïdenmarkt. Want het gaat natuurlijk al lang niet meer uitsluitend om toppen in onze business, zoveel is wel duidelijk geworden in de laatste jaren.

Volgens het nieuwst BDSA-rapport dat afgelopen week is verschenen, bereikt de wereldwijde omzet in legale cannabisproducten in 2021 het aardige bedrag van 31 miljard dollar (€26,5 mld), zoals gezegd liefst 41% meer dan vorig jaar. De analisten voorspellen ook dat die forse groei de komende jaren aanhoudt: voor 2026 wordt al een globale wietomzet van 62 miljard dollar (€53 mld) voorspeld, hetgeen neerkomt op een jaarlijkse groei van de wiethandel van meer dan 15 procent!

VS fier aan kop in de legale cannabishandel

Het zal je inmiddels ook niet meer verbazen dat de uitvinder van de war on drugs zelf fier op kop gaat in die legale cannabishandel; de VS zijn dit jaar goed voor meer dan 24 miljard dollar. Dat is alweer 38% meer dan in 2020 en in de komende vijf jaar blijft de Amerikaanse markt groeien met jaarlijks 14%. In 2026, als Nederland wellicht nog steeds aanrommelt met een wietproefje in 10 gemeenten, wordt er in de VS al voor 47,6 miljard dollar aan legale cannabisproducten weggezet, zo voorspelt BDSA.

Met name in Noord-Amerika is cannabis inmiddels een vette bron van inkomsten (en belastingen) dankzij de voortvarende legalisering van zowel medicinale als recreatieve wiet… [foto: Federico Magonio/Shutterstock]

Kelly Nielsen is vice-president insights & analytics bij het in Colorado gevestigde BDSA. Die zegt dat de industrie aanhoudend versnelde groei blijft laten zien, met name op de Amerikaanse markt. “Nieuwe markten, zowel medicinaal als recreatief, ontwikkelen zich in een sneller tempo dan in het verleden. Staten transformeren van alleen medisch naar volledig legaal in een korter tijdsbestek.”

De conclusie dat de expansie van de recreatieve wietmarkt in de VS ‘de drijvende kracht blijft voor de wereldwijde cannabisverkopen’ is dan ook bepaald geen grootspraak van BDSA.

Rest van de wereld huppelt (ver) achter Noord-Amerika aan

Hoe zit het buiten de VS dan? Voor buurland Canada – dat in oktober 2018 overging tot landelijke legalisering van recreatieve wiet, voorziet het onderzoeksbureau dit jaar een omzet van 4 miljard dollar en dat zal jaarlijks met 11% groeien tot 6,7 miljard dollar in 2026. Bedenk daarbij wel dat er ongeveer acht keer zoveel Amerikanen dan Canadezen rondhuppelen op aarde. Met name de provincie Ontario – de grootste Canadese binnenlands afzetmarkt – heeft een topjaar achter de rug met liefst 90 procent omzetstijging ten opzicht van 2020.

De rest van de wereld loopt helaas ver achter Noord-Amerika aan. Volgens het BDSA-rapport zijn alle andere landen op de VS en Canada na in 2026 goed voor een legale cannabisomzet van net geen 8 miljard dollar. Maar ja, dit jaar is het nog slechts 1,7 miljard, dus we kunnen het ook positief insteken dat getal. De ‘internationale verkoop’ zoals BDSA het noemt, wordt vooral aangedreven door Mexico, Duitsland en Groot-Brittannië…

[openingsfoto: ElRoi/Shutterstock]
(advertentie)