(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat psychedelica een lang aanhoudend positief effect hebben op depressie. Zowel psilocybine (paddo’s) als lysergic acid diethylamide (LSD) doen het bij pre-klinische proeven met knaagdieren significant beter tegen depressieve gevoelens dan ketamine. Bovendien blijkt dat een trip de trigger is tot meer geluksgevoel…

Het potentieel van psychedelica

Het onderzoek is uitgevoerd door Eleusis, een zogeheten ‘clinical stage life science company’, die zich tot doel stelt – zo lezen we op hun website – om ‘het potentieel van psychedelica te ontsluiten’. Ofwel het ontwikkelen van de therapeutisch mogelijkheden van paddestoelen en LSD en dergelijke.

Hun laatste (gesponsorde) pre-klinische onderzoek – met de titel ‘Psychedelics, but Not Ketamine, Produce Persistent Antidepressant-like Effects in a Rodent Experimental System for the Study of Depression‘ – is deze maand gepubliceerd in het vakblad Chemical Neuroscience van de American Chemical Society.

Paddo’s en LSD werken veel langer dan ketamine

Behalve dat de psychedelica een meer aanhoudend anti-depressie therapeutisch effect hebben dan ketamine, toont de studie ook aan dat de anti-depressie effecten van psychedelica zowel biologisch als context-gerelateerd zijn. De subjectieve existentiële ervaring of ‘mystieke ervaring’ die vaak wordt geassocieerd met psychedelica zou een verband kunnen houden – maar niet de oorzaak zijn van – het aanhoudende anti-depressieve effect.

De studie van Eleusis is de eerste directe pre-klinische vergelijking van de anti-depressie effectiviteit van psychedelica en ketamine (wat basicly een verdovingsmiddel voor mens en dier is dat ook als recreatieve drug wordt gebruikt).

5 weken minder last van depressieve gevoelens

Het onderzoek onthult dat zowel psilocybine (de werkzame stof in paddo’s) als lysergic acid diethylamide (LSD) significant depressief gedrag verminderen tot 5 weken na toediening, terwijl alleen de laagste dosis ketamine die getest is (5 mg/kg) werkzaam bleek in het verminderen van depressie-achtig gedrag. Ook zijn de geassocieerde anti-depressie effecten van een enkele behandeling met ketamine vluchtig – minder dan 2 weken durend – vergeleken met de effecten van psilocybine en LSD die zijn geobserveerd bij ratten.

Ratten die LSD of psilocybine kregen blijken veel langer te profiteren van anti-depressie effecten dan hun soortgenoten die ketamine of een zoutoplossing kregen… [beeld: ACS Chem. Neurosci]

Het onderzoek van de omgeving waaraan de dieren werden blootgesteld in de dagen direct volgend op de behandeling met psilocybine vormde de basis van de anti-depressieve en anti-angst resultaten, suggererend dat contextuele ervaringen volgend op drugsbehandeling belangrijke factoren zijn in het bepalen van de overall respons. De studie suggereert dat dit zou kunnen komen door een verbeterd leervermogen om met nieuwe situaties om te gaan als gevolg van het toedienen van psilocybine of LSD. Een effect dat niet is vastgesteld bij dieren die uitsluitend met ketamine of saline (zoutoplossing) werden behandeld.

Lange termijneffecten

“Onze research is de eerste directe vergelijking van de mate waarin anti-depressieve effecten van psychedelica en ketamine optreden – en de duur daarvan – bij dieren. En de eerste die aantoont dat hetgeen de dieren ervaren in de eerste week na drugstoediening het lange termijngedrag beïnvloedt. Wij geloven dat deze resultaten verdere steun bieden aan het veelbelovende onderzoek naar en de ontwikkeling van psychedelica als therapeutische medicijnen”, stelt dr. Meghan Hibicke. Zij is postdoctoraal onderzoeker aan het LSU Health Sciences Center, Pharmacology and Experimental Therapeutics.

De trip is de trigger

Hoofdonderzoeker dr. Charles Nichols zegt dat er tot deze studie geen (pre-)klinisch onderzoek gedaan is naar de veronderstelling dat er een diepgaande subjectieve existentiële ervaring noodzakelijk is voor psilocybine om anti-depressie effecten te sorteren.

Nichols, die professor in de farmacologie is aan Louisiana State University: “Gebaseerd op onze bevindingen geloven wij dat de robuuste anti-depressieve effecten van psychedelica intrinsiek verbonden zijn met een biologische reactie, die verband kan houden met – maar niet afhangt van – de diepgaande, subjectieve ervaring geassocieerd met psychedelica.”

[openingsbeeld: acarapi/Shutterstock]
(advertentie)