(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Jhonny van de Burger King. Dat is de bijnaam van voormalig profvoetballer Jhonny van B., die niet onverdienstelijk tegen de bal trapte bij Vitesse, NEC en De Graafschap. Maar behalve van fastfood, houdt de 39-jarige Velpenaar ook van wiet. Of van wiet kweken in elk geval, want daarvoor werd hij maandag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld. 

Ballen, billen en biljetten

Dat ze in Nederlandse rechtbanken niet overdreven snel werken, blijkt ook wel weer uit deze rechtszaak tegen Jhonny. Liefst vijf jaar duurde het voordat er een vonnis werd geveld. Dat was maandag in Arnhem, dus een dagdeel flink billenknijpen voor de alltime Europese topscoorder van NEC.

Maar het valt mee mensen.

Ervan uitgaande dat iemand die 13 seizoenen betaald voetbal heeft gespeeld – van 2000 tot 2013 – niet achterover van zijn stoel duikelt bij het horen van een bedrag van veertigduizend euro. Wanneer uitgesproken door rechters, betekent dit dus een geldboete in naam van Vrouwe Justitia.

Mijn naam is Haas

“Die bitch kan mijn dikke Burgerking-reet kussen”, denkt Jhonny misschien wel. Maar dat zégt ie niet natuurlijk. Integendeel; voor de rechters hield Jhonny vol dat hij niks af wist van wietteelt in het onbewoond pand met 498 vrolijke dames in Klarenbeek, een dorp nabij Apeldoorn.

Maar… hoewel het een duidelijk niet bewoond pand was, kwam Jhonny er ‘meerdere keren per week op visite’, zo schrijft dagblad De Gelderlander. En hij hoefde geeneens de deur in te trappen met de getrainde benen, aangezien hij de sleutels ervan gewoon op eigen zak had.

Voor de lens van de CNNBS camera wilde Jhonny best poseren, mits we hem onherkenbaar zouden maken…

Helaas whopperkaas echter voor Jhonny. De Arnhemse rechtbank gaat niet mee in dit schoolvoorbeeld van de verdedigingsstrategie mijn-naam-is-Haas-en-ik-weet-van-niks.

Eventjes niet meer zo vaak naar de Burger King

Achter de tralies nadenken – bijvoorbeeld over een andere advocaat, misschien – hoeft Jhonny gelukkig niet. De 4 dagen die hij in voorarrest ooit al heeft gebromd, zijn voldoende voor de rechtbank. Wel prikt de rechter nog een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur op Jhonny’s pantalon.

En dus die 40.000 euro boete. Of beter gezegd; de ontnemingsvordering van zwart en/of crimineel verdiend geld (in de ogen van justitie). Het door het Openbaar Ministerie zelf ingeschatte geldbedrag dat de Velpenaar verdiende aan 498 wietplanten.

[Beeld: AI gegenereerd beeld /Shutterstock]
(advertentie)