(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is werkelijk onvoorstelbaar hoeveel kilo’s wiet en hasj er wekelijks in beslag worden genomen in Spanje. Niet alleen wordt daar tegenwoordig op grote schaal illegaal wiet geteeld voor binnen- en buitenland, het is ook de grootste doorvoerhaven voor Marokkaanse hasj. Onlangs was het weer prijsschieten. Letterlijk, want de betrapte smokkelaars vuurden kogels af op de Guardia Civil. Het resultaat was echter hetzelfde als meestal: heel veel hasj die niemand ooit zal oproken!

Tweederde van alle (!) inbeslagnames in EU is in Spanje

“Spanje is goed voor 66% van het aantal inbeslagnames van cannabis in de Europese Unie en 74% van alle inbeslagnames van cannabisplanten in de EU, uitgedrukt in gewicht. Dit weerspiegelt het belang van Spanje, zowel als doorvoerland voor cannabishandel als als productiegebied.” Een citaat uit het laatste drugsrapport van de EU.

Om nog duidelijker te zien hoe enorm groot die zwarte Spaanse cannabismarkt is, laten we twee grafiekjes zien. Eentje van in beslag genomen hasj (resin in het Engels) en eentje van wiet (herbal). Dus wie nu nog ooit durft te beweren dat Nederland het middelpunt is van de wiethandel, die moet even gedwongen worden opgenomen (denk aan al onze voormalige ministers van Justitie bijvoorbeeld).

Hasjsmokkelaars schieten op burgerwachten

Je ziet het, in de verste verte geen Nederland te bespeuren (wij vallen samen met ruim 20 andere Europese landen onder het kopje ‘other countries’), maar wel steeds meer Spanje. Treffend voorbeeld daarvan is de anti-drugsoperatie van de Guardia Civil vrijdag in Trebujena, in de provincie Cádiz.

Agenten waren op 25 augustus in staat om een lading hasj tegen te houden die over de Guadalquivir rivier gesmokkeld zou worden. “Tijdens de politieoperatie werden de burgerwachten beschoten met vuurwapens, waarbij een van hen in de hand werd verwond. Een van de leden van de criminele organisatie werd dezelfde avond van het incident gearresteerd”, schrijft de Spaanse politie op YouTube.

De schutter werd dit weekend pas in de kladden gegrepen in Alcalá de Guadaira, in de provincie Sevilla.

Loontje komt om zijn gestolen boontje

Als je weer eens leest om hoeveel hasj het hier gaat, kan je beter begrijpen waarom er ook wel eens teruggeschoten wordt door de smokkelaars (al is dat nooit goed te praten uiteraard). De Guardia Civil nam twee busjes in beslag die geladen waren met 90 balen hasj met een totaal gewicht van 3.372 kilo – beide eerder gestolen.

Dus het was een ripdeal die hier uiteindelijk ontploft is in het gezicht van de rippers. Behalve de busjes en de gigantische partij hasj, namen de agenten ook nog 3.200 liter brandstof voor de smokkelboten in beslag, evenals het (alweer gestolen) jachtgeweer waarmee op de politie werd geschoten.

Eindeloos maar ook peperduur kat- en muisspel

Het zal je niet verbazen dat er ook hier weer een enorme berg belastinggeld doorheen is gejaagd om die druppel van de gloeiende plaat (immers, ooit meegemaakt dat jouw coffeeshop géén hasj in huis had?) te poetsen.

Er waren namelijk agenten bij betrokken van de Organische Eenheid van de Gerechtelijke Politie, de Snelle Actie Groep (GAR), een helikopter van het Korps, territoriale patrouilles van Burgerbeveiliging, het PEGASO-team en de Provinciale Maritieme Dienst.

Welja, nog maar een keertje kijken dan naar die bijna drie-en-een-half-duizend kilo hasj:

(advertentie)