- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
Kinderbescherming pikt baby van wietrokende moeder (en moet betalen)
Bizar verhaal uit New York. De baby van Chanetto Rivers werd afgenomen door de kinderbescherming, nadat ze – legaal! – wiet had gerookt voor de bevalling. Vanzelfsprekend liet de kersverse Afro-Amerikaanse moeder het er niet bij zitten. Ze spande een rechtszaak aan en won. De zogenaamde kinderhoeders gingen akkoord met een schikking, waarvan Rivers’s advocaten zeggen dat het de eerste in zijn soort is.
De Administration for Children’s Services (A.C.S.) van New York City heeft toegezegd 75.000 dollar te betalen aan de moeder uit de Bronx, die haar pasgeboren zoon weggehaald zag worden nadat ze enkele uren voor de bevalling legaal wiet had gerookt.
Chanetto Rivers (34 jaar) had de stad in mei aangeklaagd, omdat ze beweerde dat de kinderbescherming haar als doelwit had gekozen omdat ze zwart is. A.C.S. wordt al lange tijd bekritiseerd omdat het agressief achter ouders aangaat vanwege cannabisgebruik en vanwege de behandeling van zwarte gezinnen.
Cannabis legalisatiewet in New York brengt redding
De advocaten van Rivers – de Bronx Defenders – zeiden dat haar zaak de eerste is om A.C.S. verantwoordelijk te houden voor het overtreden van een bepaling in de New Yorkse cannabiswet, die het verbiedt om een kind weg te halen uitsluitend vanwege wietgebruik door een ouder. Een federale rechter stemde vorige week in met het aanbod van de instantie om mevrouw Rivers te betalen.
In augustus 2021 – vijf maanden na de legalisatie in de staat New York – rookte Chanetto Rivers wiet tijdens een familiefeestje, kreeg toen weeën en ging naar het ziekenhuis om te bevallen. Toen ze zei dat ze geblowd had, werden zij en de pasgeboren baby T.W. zonder haar toestemming of medeweten getest op cannabis.
Twee dagen later vertelde de kinderbescherming Rivers dat ze een zaak van verwaarlozing zou openen en dat ze baby T.W. in een pleeggezin zouden plaatsen.
Onaangekondigde huisbezoeken, ouderschapscursussen, drugstests
Volgens het beleid van A.C.S. is THC in het lichaam van een kind geen reden voor verwijdering zónder dat er is vastgesteld dat de baby mogelijk onder invloed is. Het bureau deed ‘geen bevinding van verzwakking’, aldus de aanklacht.
Maar desondanks kostte het de nieuwbakken moeder bijna een week, meerdere bezoekjes aan de rechtbank en een bevel van de rechter – ondanks bezwaren van A.C.S. – om de voogdij over T.W. te krijgen en hem mee naar huis te nemen uit het ziekenhuis BronxCare Health System.
Zelfs toen, aldus haar advocaten, legde A.C.S. nog drie maanden lang onaangekondigde huisbezoeken af, ook midden in de nacht, en dwong haar ouderschapscursussen te volgen en drugstests af te leggen!
Racistische kinderbescherming erkent geen schuld (maar toch)
Haar aanklacht stelt dat de kinderbescherming haar achtervolgde “niet omdat A.C.S. de baby probeerde te beschermen, maar omdat Ms. Rivers zwart is”.
Volgens het rapport maakte haar behandeling deel uit van de decennialange praktijk van A.C.S. om zwarte gezinnen te discrimineren, waarvan een deel gedocumenteerd werd in een audit uit 2020 waarin de eigen (!) werknemers van het bureau verklaarden dat A.C.S. racistisch was.
Chanetto Rivers had een eerdere kinderbeschermingszaak, waardoor ze in 2016 de voogdij over twee oudere kinderen verloor. Maar haar advocaten zeggen dat haar geschiedenis irrelevant is, omdat A.C.S. haar al toestemming had gegeven om de voogdij over hen terug te krijgen toen T.W. werd geboren en familierechters hadden geoordeeld dat de oude zaak geen risico vormde voor de nieuwe baby T.W.
Volgens de voorwaarden van de schikking tussen de stad en Rivers geeft de stad geen schuld of schade toe. Maar Niji Jain, de hoofdadvocaat van Rivers, stelt dat “daden soms meer zeggen dan woorden”…