(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wij klagen geregeld over wijkagenten die op hun strepen gaan staan en heldhaftig 1, 2 of zelfs 5 wietplantjes uit een tuin of van een balkon trekken. Maar het kan ook allemaal wat soepeler met de Opiumwet, zo bewijst de politie in het Limburgse Sittard. Daar werden zondagochtend 6 mannen met 200 kilo wiet betrapt, maar nog voor de lunch waren ze alweer op vrije voeten!

 

De ene grote wietteler is de andere kleine thuiskweker niet

Het lijkt er onderhand op in dit rare kikkerlandje dat je beter héél veel wiet kan doen in plaats van je netjes aan de regels van het gedoogbeleid houden. Legaal zoals de firma’s FYTA in Waalwijk en Ofinext in Wageningen, die onder de valse vlag van ‘wetenschappelijk onderzoek’ massaal cannabisproducten produceren bestemd voor de export. Of desnoods illegaal, zoals de zes mannen in Sittard deze zondag.

In de Limburgse stad rukte de politie zondagochtend uit naar een woning aan de Hemelsley. En niet voor een miezerig thuistelertje dat zo nodig gepest moet worden met inbeslagname en huisuitzetting. Nee, in het pand werd liefst 200 kilo vers geoogste wiet aangetroffen. Ter vergelijking, dat is precies 40.000 keer (!) de toegestane gedooghoeveelheid cannabis.

Razendsnel weer op vrije voeten

Natuurlijk, het is sneu voor het zestal dat al dat toppen knippen nu voor Jan Doedelzak is geweest, want zoals gebruikelijk is alle wiet vernietigd en alle apparatuur in beslag genomen. En om 200 kilo te kweken heb je echt wel wat meer dan 2 HPS-lampjes van 600 Watt en een bescheiden afzuigertje nodig, neem dat maar aan.

Tot zover dus ook geen rare kronkel in dit verhaal. Maar die komt wel als we op de landelijke politiewebsite het volgende lezen: ‘De zes mannen die in de woning aanwezig waren zijn aangehouden. Ze zijn overgebracht naar het bureau en ze zijn in de loop van de ochtend in vrijheid gesteld.’

Politie meet met twee maten

Pardon? Je wordt gepakt met 200 kilo wiet – 40.000 x de wettelijke gedooghoeveelheid en minstens goed voor een groothandelswaarde van driekwart miljoen euro – en je staat een paar uur later alweer vrij als een vogel op de parkeerplaats voor het politiebureau van Sittard?!

Leg dat nu eens uit aan hobbykwekers of patiënten die zich wel netjes aan dat vervloekte gedoogbeleid houden. Mensen die hun planten kweken met liefde en toewijding voor eigen persoonlijk gebruik. Planten die ze dan uit arren moede maar meegeven aan de politie c.q. wijkagent, om vervolgens toch als een zware crimineel voor minimaal 3 maanden uit je huis te worden gedonderd.

Nee, gróót denken mensen, dan gaan de autoriteiten heel anders met je om. Blijkbaar.

Halve wijk zit zonder stroom

Oh ja, waar een vredige thuisteler die voor eigen gebruik kweekt nauwelijks tot helemaal geen overlast veroorzaakt is dat in dit Sittardse geval wel even anders.

We citeren de politie maar weer eens: ‘Voor de hennepplantage werd illegaal stroom afgetapt. Het energiebedrijf gaat aan de slag met herstelwerkzaamheden. Daarvoor is het noodzakelijk dat de stroom voor een 30-tal woningen in de buurt, voor korte tijd wordt uitgeschakeld. Dit gebeurt tijdens de werkzaamheden. Op dit moment is nog niet bekend hoe lang dit gaat duren.’

Een raar landje en dat is het dat Nederwietland…

[openingsfoto: Laurin Rinder/Shutterstock]
(advertentie)