(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Fascinerend onderzoek van de Spaanse Elisa Guerra-Doce van de Universidad de Valladolid. Zij ging terug naar de oertijd en ontdekte dat de prehistorische mens ook niet vies was van drugs! Al mocht die het alleen bij religieuze rituelen…

In tegenstelling tot de moderne mens gebruikten onze prehistorische voorouders geestverruimende middelen niet simpelweg voor wat hedonistisch plezier. Het nuttigen van alcohol en drugsplanten – zoals opiumpapaver, hallucinerende paddenstoelen en jawel cannabis – was strikt gereguleerd. Het ging hand in hand met de religieuze opvattingen en begrafenisrituelen in de oertijd maatschappij. Het drugsgebruik was echter wel een integraal onderdeel van hun godsdiensten en daarmee zouden de mensen beter kunnen communiceren met de spirituele wereld, merendeels dus met de geesten van hun overledenen.

Drugs zijn dus letterlijk van alle tijden, al in de prehistorie wist men van wanten... eh planten!

Drugs zijn dus letterlijk van alle tijden, al in de prehistorie wist men van wanten… eh planten!

Archeologische drugsresten

De Spaanse onderzoeker komt tot deze conclusies na zorgvuldig onderzoek van alle beschikbare bronnen die melding maken van drugs (waaronder inderdaad dus ook alcohol, en terecht). Ze bestudeerde 4 verschillende soorten archeologische documenten: fossiele overblijfselen van bladeren, vruchten of zaden van psychoactieve planten; residuen van alcoholische dranken, psychoactieve alkaloïden die gevonden zijn in archeologische artefacten en skeletten uit prehistorische tijden; artistieke weergaven/kunstwerken van bewustzijnsveranderende  plantensoorten en drankgelagen.

Haar onderzoek is deze week gepubliceerd in Journal of Archaeological Method and Theory.

Geroosterde cannabiszaden

Onder deze overblijfselen zaten o.a. stukjes van de gedroogde opiumpapaverbloem tussen de tanden van een volwassen man uit een Neolithische opgraving in Spanje, geroosterde cannabiszaden in Roemeense kommen, restanten van bier op diverse keramiek die is opgegraven in Spanje en abstracte rotsschilderingen in de Italiaanse Alpen die getuigen van het gebruik van hallucinerende paddo’s! Omdat Elisa Guerra-Doce al deze middelen vond in graven en op ceremoniële (heilige) plekken, concludeert ze dat het drugsgebruik sterk verbonden was met rituelen. Ze werden geconsumeerd om de normale staat van bewustzijn te veranderen of zelfs om in een bepaalde trance te geraken.

Sociaal proces

De details zijn nog niet helemaal helder, maar de veronderstelling is dat de substanties bij begrafenisrituelen werden genuttigd om de doden een rustige overtocht naar het hiernamaals te gunnen, of als een soort eerbetoon aan de goden uit de onderwereld. “Ver weg van het gebruik voor de pure lol, speelden drogerende planten en alcoholische dranken een heilige rol binnen prehistorische gemeenschappen”, zegt de Spaanse onderzoeker. “Het is niet verrassend dat veruit het meeste bewijs komt van elitaire graven en ceremoniële plekken die niet zomaar toegankelijk waren. Daarmee is het dus zeer wel mogelijk dat de consumptie van geestverruimende middelen een sociaal gecontroleerd proces was in prehistorisch Europa.”

(advertentie)