(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op de valreep van de werkdag kregen we toch nog een verslag binnen van onze kweekdokter. Geen kweekverslag deze keer maar een verslag over het maken van hasj. Verser dan dit wordt hasj trouwens niet, want de planten werden pas vanmorgen geoogst… 

Ik dank jou, de CNNBS lezer, in deze eerste zin maar meteen even voor je geduld, want ik had mijn verslag natuurlijk gewoon vanmorgen moeten insturen. Soms lopen de dingen echter niet zoals je wil, en moet je een beetje schipperen. In mijn geval ben ik al de hele week aan het klooien met het hydrosysteem, want dat doet niet wat ik wil. Ik zal er in een later verslag meer over vertellen maar had bedacht dat ik in plaats van een kweekverslag, vandaag beter een oogst en hasj-maak-verslag kon maken. Vandaar.
Voordat je je overigens zorgen gaat maken; mijn Sneeze leeft nog steeds en heeft ook al mooie wortels, kijk maar:

24k Gold oogsten

Het begon mijzelf ook wel enigszins op te vallen dat de twee 24k Gold planten in de schuur aardig te ruiken waren. Niet zo gek ook want de twee planten stonden daar vol te bloeien, in de warmte en het licht van 250 Watt aan HPS en LED. Het was alleen pas toen mijn kinderen zeiden dat ze het een blok verderop roken, dat ik besloot om de planten dan toch maar te oogsten. Met gezonde tegenzin uiteraard, want de planten hadden nog wel even door kunnen bloeien. Toch zaten ze al vol met plakkerige trichomen, en aangezien ik ze toch bij wijze van extraatje had gekweekt kon ik er wel een keer wat lekkere hasj van maken. Ja toch?

Maar goed, eerst oogsten voor ik hasj van die fresh frozen kon maken. Dat heb ik vanmorgen vroeg gedaan. Daarna heb ik wat toppen in de vriezer gelegd en ben ik op pad gegaan voor ijsblokjes. Dit zijn de laatste beelden van de nog levende 24k Gold planten.

De hasj-uitvinding van Dokter Groen

Zoals je ziet zaten de twee planten ontzettend goed in de plakkerige trichomen, en misschien kun je je nu ook wel voorstellen hoe ver de planten te ruiken waren. Je hoeft verder geen medelijden te hebben hoor want ondanks de iets te vroege oogst, zat er genoeg bruikbaars aan de planten. En daarmee heb ik vanmorgen meteen ook maar twee diepvrieszakken gevuld en in de vriezer gelegd.

Het was namelijk alweer lang geleden sinds ik ice hash gemaakt had, en de laatste keer was volgens mij zelfs nog gumby hasj. Deze keer heb ik echter mijn filters gebruikt, die ik zelf een keer heb laten 3D-printen als onderdeel van een uitvinding om hasj mee te maken zonder ijs of water. De uitvinding is nog steeds geniaal, al zeg ik het zelf, maar een financieel succes is het nooit geworden. Ik zal je later misschien wel laten zien hoe de uitvinding werkt, maar je kunt de filters ook gebruiken om ice-hasj mee te maken, en dat is wat ik vandaag gedaan heb.

De nummers die je op de zeefjes hierboven ziet zijn de micron-maten van de filters waarmee ik vandaag hasj gemaakt heb. De zeefjes zijn stapelbaar maar het werkt beter als je ze één voor één gebruikt. Mijn methode om hasj te maken is dus als volgt:

Men neme een zak met vers bevroren wiet…

Vervolgens heb ik een emmer met water gevuld en hier heel veel ijsblokjes bij gedaan. De vers bevroren wiet heb ik in een grofmazige zak gedaan, zodat ik het als een soort theezakje in het ijswater kon roeren. Dit soort grofmazige zakken worden normaal gesproken gebruikt om BH’s en ander ondergoed te beschermen tegen het geweld van de wasmachine. Je kunt ze kopen bij de HEMA of Hunkemöller waarschijnlijk. Er bestaan ook speciale pyramidezakken voor ice-hasj maar deze zijn voordeliger en werken ook goed.

Niets bruikbaars vanaf 150 micron en hoger…

 

Roeren…

De foto hierboven is van de tweede ronde. En ik ben nu nog niet klaar met het maken van hasj, want je kunt een zak met bevroren wiet net zo lang door het ijswater halen als er nog hasj vanaf komt. Ik heb zelf twee rondes gedaan maar je kunt met gemak vijf rondes draaien met dezelfde wiet. Ik ga zelf morgen verder maar ik wilde toch dit verslag alvast maken.

Er zijn een aantal trucs van het ijshasj maken: ik heb ze geleerd van extractie-kunstenaar Nikka T en zal ze voor je uit de doeken doen.

 • Begin met mooi materiaal. Van slechte wiet kun je geen tophasj maken, en daarom heb ik ook gewoon toppen gebruikt in plaats van knipafval.
 • Gebruik vers bevroren wiet, maar laat je wiet eerst één dag drogen voordat je het invriest. Het plantmateriaal verliest hierdoor wat vocht, waardoor het wat taaier wordt. Het breekt hierdoor minder snel, zodat er minder plantmateriaal in het water (en je hasj) komt bij het roeren.
 • Gebruik voor het beste resultaat geen droge wiet. Droge wiet is broos, en zorgt voor veel vervuiling (plantmateriaal) in je hasj.
 • Laat je verse wiet minimaal twee dagen en maximaal twee weken in de vriezer voordat je het gebruikt voor ice-hasj. Korter dan twee dagen (zoals ik gedaan heb) zorgt ervoor dat het niet goed bevroren is, en als je het langer bevriest, kunnen trichomen kapot vriezen.
 • Laat je ijswater 10 minuten koud worden. Wacht, met andere woorden 10 minuten nadat je ijsblokjes aan je water hebt toegevoegd, voordat je de wiet toevoegt en met roeren begint.
 • Gebruik evenveel ijs als water (gebruik veel ijs).
 • Roer stevig maar niet machinaal. Te hard roeren zorgt ervoor dat plantmateriaal stuk gaat en in je hasj komt waardoor het vervuilt. Probeer een wasmachine na te bootsen.
 • Gebruik een timer en roer precies 15 minuten per keer.
 • Spoel je hasj in de filterzakken goed en grondig met een kletterende waterstraal. Dit zorgt ervoor dat vervuilingen (trichomen-stammetjes en plantmateriaal) wegspoelen. Het vermindert de opbrengst maar verhoogt de kwaliteit aanzienlijk.
 • Draai meerdere rondes, net zo lang totdat er geen trichomen meer in je filterzakken achterblijven. De tweede ronde is vaak het beste, en gemiddeld kun je je wiet vijf keer ‘wassen’.
 • Laat je ‘oogst’ goed drogen op bakpapier. Als het dikke klodders zijn, druk ze dan met de bolle kant van een lepel door een theezeef om ze los te maken, zodat het goed kan drogen. Niet goed laten drogen zorgt voor schimmels in je hasj.

24k Gold Hasj!

Nu je de bovenstaande punten kent, snap je misschien ook waarom ik het proces niet stap voor stap met je heb doorgenomen. Hasj maken is gewoon een kunst en die neemt best veel tijd in beslag, laat staan de tijd die je kwijt bent om alles uit te leggen. Ik heb vandaag slechts twee rondes kunnen volmaken, en ga morgenavond verder met ronde drie, vier en vijf.

De opbrengst lijkt misschien karig maar er zal nog het dubbele bijkomen. Ik heb mijn wiet ook niet lang genoeg laten vriezen, aangezien ik vanmorgen pas besloot om hasj te maken. De kwaliteit uit sommige zeefjes is echter geweldig en bubbelt bij het verhitten. Misschien is het zelfs full-melt kwaliteit maar dat lees je dan volgende week wel. Ik noem het in ieder geval een dag…

Dokter Groen

(advertenties)