(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het mooie van legale cannabis is dat je allerlei onderzoeken kunt starten waarvan je vroeger alleen kon dromen. Over naar Colorado dus, waar 2 overheidsinstanties hebben uitgevogeld in welke beroepsgroepen cannabis het populairste is.

Colorado, de ideale wietproeftuin

Om dat de Amerikaanse staat Colorado sinds 1 januari 2014 effectief volkomen legale medicinale en recreatieve wiet heeft, vormt het bergstaatje met krap zes miljoen inwoners (en miljoenen toeristen in zomer én winter) gewild onderzoeksterrein.

Neem ‘Current Marijuana Use by Industry and Occupation — Colorado, 2014–2015‘, inderdaad een studie naar de populariteit van wietgebruik per beroepsgroep. Uitgevoerd door het Center for Disease Control in samenwerking met het departement van Volksgezondheid in Colorado.

Eten en blowen gaan goed samen

Meer dan tienduizend volwassen werknemers in Colorado werden telefonisch ondervraagd in de periode 2014 en 2015. Daaruit blijkt glashard waar ’t meest geblowd wordt: in de voedselindustrie (bereiding en serveren), ofwel door koks, serveersters, barmannen/vrouwen, afwassers et cetera in de restaurants. Liefst 32 procent van deze beroepsgroep gaf aan dat ze ‘in de afgelopen maand cannabis hebben gebruikt’.

Dat is meer dan in welk ander beroep. Het gemiddelde percentage blowers (in de laatste maand) als we alle beroepen samen nemen, bedraagt overigens 14.

Federaal blijft cannabis illegaal

Wij hebben er hier in Nederland slechts zelden mee te maken, maar in de VS is het nog wel een dingetje: drugstesten op de werkvloer. Komt omdat wiet dan wel legaal is in bepaalde staten, maar landelijk (federaal) gezien nog altijd niet. En omdat bedrijven zich altijd aan de federale wetten moeten houden kan je dus zelfs in Colorado je baan verliezen als je positief test op cannabis, ondanks dat wiet er volstrekt legaal is.

Geen wonder dus dat de onderzoekers vaststellen dat er minder cannabis doorheen gaat in sectoren waar ‘routinematige en onaangekondigde drugstesten’ veel voorkomen, zoals bijvoorbeeld de mijn/olie/gas-industrie, transport en de gezondheidszorg.

Kunst, entertainment, media

Kudos dus voor 1 op de 3 restauranttijgers in Colorado! Maar in welke andere beroepssectoren neemt men er ook graag eentje voor, tijdens of na gedane arbeid?

Volgens de autoriteiten die dit belangwekkende onderzoek uitvoerden, komen mensen die werken in ‘kunst, design, entertainment, sport en media’ op een fraaie tweede plaats uit, met een gerapporteerd wietgebruik in de laatste maand van 28%.

Bij productiewerkers, toch zeker een job die erom vraagt soms, bedraagt het aantal blowers 19 tot 21 procent. Ook ‘biologie, fysieke en sociale wetenschappen’, ‘sales’ en ‘installatie, onderhoud en reparatie’ zitten qua verstandige mensen in deze range rond de 20% (ofwel 1 op de 5 werknemers in deze sectoren).

[openingsbeeld:  Krivosheev Vitaly/Shutterstock, illustratie bord met wiet: Aleynikov Pavel/Shutterstock]
(advertenties)