(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het lijken beelden uit een ver verleden, maar niets is minder waar. Afgelopen vrijdag namelijk pakte de politie in de Indiase deelstaat Himachal Pradesh weer eens uit met een waar spektakel om in beslag genomen ‘potente cannabis’ ritueel te verbranden. Uiteraard in naam van het zero-tolerance beleid daarginds. Maar het levert wel komische beelden op!

Even een showtje opvoeren voor het volk

Himachal Pradesh is de meest noordelijke deelstaat van India en dus weten ze daar wel hoe je hasj moet maken – het bekende cannabis producerende Kashmir ligt er bijvoorbeeld pal naast. Maar omdat ze in India denken dat tradities niets waard zijn en het westen – in het bijzonder voormalig kolonisator Groot-Brittannië – moet worden gevolgd met zijn war on drugs, is er sprake van een zero-tolerance beleid.

En dat levert dan weer geweldige beelden op van rituele drugsverbrandingen zoals wij ze überhaupt nog nooit hebben gezien in Nederland. Hier gaat alles namelijk anoniem de hakselaar of oven in. Hoe anders is dat in Himachal!

‘Seizing drugs, nabbing dealers & destroying contraband’

Niet dat het nu zo’n enorme vangst was die afgelopen vrijdag van vast vorm veranderde in rook. Het ging slechts om 120 wietplanten, 80 opiumplanten en 160 kilo hasj, die door de politie wordt omschreven als ‘potente cannabis’. Op zich trouwens wel correct, want hasj is nu eenmaal potenter dan wiet en zeker in bergstaten zoals Himachal Pradesh dat zelfs een officiële zomer- en winterhoofdstad heeft omdat het er zo verrekte koud kan worden.

Hoe dan ook, er werd een heus leger aan politieambtenaartjes opgetrommeld om aan het volk te laten zien dat er nog steeds een war on drugs gaande is. In Himachal spreken ze zelfs van een ‘3-pronged strategy’, zo leren we uit de Hindustan Times. Die drietraps anti-drugsstrategie houdt in: seizing drugs, nabbing dealers & destroying contraband.

Ach, kijk ze nou eens hard werken die narcotica-agenten

Gelukkig vliegen de dealers zelf niet de verbrandingsoven in maar de contraband dus wel. En dat levert aandoenlijke beelden op van zenuwachtige agenten die voor de camera een pakje potente cannabis het vuur in mogen mikken. Wij hebben in tijden niet zo gelachen om zoveel onbenulligheid, maar oordeel toch vooral zelf:

(advertentie)