(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In een kwart eeuw tijd is het plaatje volledig omgedraaid in de Verenigde Staten. Ooit was het land uitvinder, voorloper én strengste jongetje van de war on drugs, maar sinds Californië in 1996 als eerste op aarde medicinale cannabis legaliseerde brokkelt die waanzin steeds verder en sneller uit elkaar. Inmiddels ziet de wietmap van The States er namelijk behoorlijk groen uit, kijk zelf maar!

Wiet, wiet en nog eens wiet

De legale cannabisindustrie in Noord-Amerika groeit als kool, ondanks dat wiet op federaal (landelijk) niveau nog altijd wordt gezien als een verboden drug in de zwaarste categorie (Schedule I). De omzet van medicinale en recreatieve cannabis bedraagt miljarden dollars per jaar, er werken inmiddels een kwart miljoen Amerikanen fulltime in de branche en 7 op de 10 inwoners is ronduit voorstander van opheffing van het federale wietverbod. Bovendien gebruikt nu 18% van de volwassen cannabis, tegenover maar 10% in 2005.

Gelukkig hebben de 50 staten die samen de VS vormen zelf ook een en ander te vertellen over het drugsbeleid op hun territorium. Wat heet; als de kiezers en/of de regionale politici wiet legaal willen maken, dan kan dat gewoon, al dan niet na een kiezersreferendum. Kom daar maar eens om in onze Lage landen.

Alleen Idaho en Nebraska zijn nog dom qua cannabis

Nadat Californië dus het voortouw nam op dit gebied, met de legalisering van medicinale cannabis in 1996, en Colorado dat goede voorbeeld volgde door in 2012 als eerste te kiezen voor legalisering van ook de recreatieve cannabis, is het allemaal best snel gegaan.

Alleen al in het afgelopen jaar 2021 bijvoorbeeld, kwam er weer een zwik staten bij waar funwiet legaal is gemaakt: Connecticut, New Mexico, New Jersey, New York en Virginia. Inmiddels is de vuurrode kaart van weleer van de VS – rood is de kleur van het verbieden, voor alle duidelijkheid – behoorlijk vergroend. 

Sterker nog, er zijn nu nog maar 2 staten over waar echt helemaal niks mag qua cannabis. Welke dat zijn, zie je op deze overzichtskaart. In donkergroene staten mag alles, in de lichtgroene denken ze misschien nog dat er verschil is tussen wiet(planten) voor patiënten en wiet(planten) voor consumenten, in de gele beginnen ze het nét een beetje te begrijpen en dan heb je dus nog die twee rode staten waar je beter met een boog omheen kan rijden vooralsnog…

[Oh ja, recreatieve wiet wordt in de VS ‘adult use’ genoemd]

 

[openingsbeeld: Roman Barkov/Shutterstock]
(advertenties)