(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als jij nog steeds denkt dat Nederland dé narcostaat is binnen de EU, dan nodigen we je graag uit om even mee te kijken bij een vers opgerolde Spaans-Franse smokkelbende. Het blijkt dat de tijd waarin Marokkaanse lekkernijen nog in de buik van een muilezel of achter een dubbel wandje in de auto werden vervoerd grandioos voorbij zijn. Nee, tegenwoordig gaat de hasj op stand van A naar B: met helikopters!

Internationale actie

Voor het aftikken van de Spaanse bende (9 man sterk) met wat Franse hulp (2 man) werd een waar leger aan opsporingsambtenaren ingezet. Allereerst natuurlijk de ijverige knuppelaars van de Spaanse semi-militaire politie Guardia Civil, maar daarnaast ook de Police Nationale/OFAST van de Fransen en Europol (dat zijn hoofdkantoor in Den Haag heeft staan). Het mag natuurlijk best wel wat kosten, die war on drugs.

Het opgepakte gezelschap – dat naast hasj smokkelen ook beschuldig wordt van witwassen – is al eind 2021 in de boeien geslagen, maar het nieuws is pas deze week openbaar gemaakt.

Helikoptervloot voor hasjsmokkel

De heren brachten hasj en soms ook wiet vanuit Marokko eerst naar zuid-Spanje en vandaar uit ging de handel verder naar eindbestemming Frankrijk. De bendeleden gebruikten volgens de autoriteiten soms wel 5 valse identiteitsbewijzen om al dat harde werk wat te vergemakkelijken.

Nou is dit allemaal dagelijkse kost eigenlijk, maar wel bijzonder zijn de aangepaste helikopters waarmee een en ander een stuk vlotter verliep dan met pak’ m beet auto’s, bootjes of de good old muilezels (dat zijn mensen die worden volgehangen of -gepropt met drugs). Het gezelschap in kwestie beschikte over liefst vier van zulke speciaal geprepareerde smokkelhelikopters!

Valse kentekens en valse bedrijven

Eenmaal aan land in Spanje, ging de smokkel fluks verder met wat Europol de ‘go fast’ methode noemt. Dat betekent dat er voertuigen met valse kentekens worden ingezet, of dat de cannabis wordt verborgen in legale transporten met zware vrachtwagens.

Er kwam een einde aan het lucratieve smokkelen toen één van die snelle privéauto’s na een achtervolging – waarbij de snelheid opliep tot 180 km/u – in handen viel van de politie in Spanje, inclusief 329 kilo hasj. Vier bendeleden in de bak dus. Op het adres waar de auto geregistreerd stond, ontdekte de Guardia Civil nog eens 266 kilo hasj.

Europol meldt dat de criminele organisatie de winsten van de drugssmokkel gebruikte om ’te investeren in de technische set-up en hun smokkelcapaciteit uit te breiden’. Zo werden er fake-bedrijven gebruikt om geld wit te wassen en alle sporen naar de herkomst van het (drugs)geld te verhullen.

Niet een maar twee geldtelmachines

Voor we naar het filmpje gaan kijken dat de Guardia Civil afgelopen maandag online zette, eerst nog wat leuke feitjes over de actie en de buit van de politie-instanties.

  • 7 huiszoekingen
  • 2.400 kilo hasj + 112 kilo wiet
  • 6 auto’s, 4 motoren, 2 vrachtwagens, 2 trailers
  • 4 ‘gemodificeerde’ helikopters + 4.000 liter brandstof
  • 2 geldtelmachines
  • 1 jammer (dat is een frequentie stoorzender) + 1 frequentie detector
  • 30 telefoons
(advertentie)