(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Spektakel in het Zuid-Afrikaanse Pretoria woensdag. Al jaren bivakkeert er bij de Union Buildings in de hoofdstad – bekend van het nationale Nelson Mandela standbeeld – een koning: King Khoisan. Hij strijdt daar voor erkenning van zijn volk, taal, land en culturele gewoontes- waaronder stevig cannabisgebruik. Om zijn langdurige protest wat kleur te geven, had de eindbaas van de Hottentotten, zoals de Khoisan in Europa veelal worden genoemd, zelfs wat wietplanten meegenomen en geplant. Maar dat alles is nu niet meer, wel hebben we wat geweldige foto’s van de politieactie tegen de koning opgesnord!

‘Dealing in dagga’

Behalve koning Khoisan zelf – die inderdaad gewoon de achternaam van zijn volk draagt, zoiets als die Oranjes van ons dus – werden er nog drie Khoisan medestanders in de boeien geslagen, waaronder zijn vrouw a.k.a. koningin Cynthia Triegard.

Het kwartet wordt beschuldigd van (en dit laten we even onvertaald): ‘dealing in dagga, illegal plantation and cultivation of dagga as well as failure to wear a face mask in public when ordered to do so by a police officer’.

King Khosian says ‘NO’

Voor de goede orde: wiet noemen ze in Zuid-Afrika dagga. Al in alle vroegte, om zeven uur ’s ochtends, stormden er woensdag twee dozijn politieagenten op de protesterende Hottentotten af. Hun voornaamste doel was het ontwortelen van de dagga-planten, de hufters.

Hottentottenkoning King Khosian voelde er echter niks voor om zijn geliefde plantjes zomaar af te staan aan het gehate gezag en hij verzette zich letterlijk met hand en tand. Het mocht natuurlijk niet baten, maar het levert wel historische beelden op van een koning die weigert om zijn wietplantjes op te geven!

Hottentotten hoofdman King Khosian zegt dat de wouten met hun poten van zijn daggaplantjes af moeten blijven…

Duiven, daar heb je soms wel wat aan

Oh ja, nog een grappig feitje voordat we die krankzinnige beelden laten zien. De demonstranten onder leiding van King Khosian hadden, sinds ze in 2017 met het protest in de hoofdstad begonnen, de sympathie van het volk. Wellicht ook omdat de koming zo’n lekker koppig figuur was. Wat denk je van deze uitspraak, die hij in 2020 tegenover de media deed: ‘We will be here for 10 years, 15 years. We are prepared to die here for our cause.’

Nou ja, eerst maar weer eens uit de bak zien te geraken dan daarginds. Het volk bracht de demonstranten in betere tijden trouwens regelmatig eten en drinken, bijvoorbeeld als ze Mandela’s standbeeld kwamen bezichtigen. Maar ja, die verrekte corona lockdowns verpestten dit natuurlijk ook weer. In die periodes hielden de boze Khosians zich in leven met… duiven, die ze ter plekke vingen, van de veertjes ontdeden, boven een vuurtje hielden en oppeuzelden.

Nee mensen, Nelson Mandela zou zich omdraaien in zijn graf bij het zien van zoveel zinloos (planten)geweld…

(advertentie)