(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Paniek in België! De politie daar kan het niet meer bolwerken, al die Nederlandse wietkwekers die hun bedrijvigheid over de zuidgrens verplaatsen. In de pers beklagen autoriteiten zich dat heel hun land overspoeld dreigt te worden met nederwiet…

Aanleiding voor de hulpkreet van de Belgische politie is het aantal wietkwekerijen dat wordt opgerold. Alleen al in de provincie Limburg (de Belgische versie) werden er in de eerste tien weken van dit jaar al meer dan 45 uit bedrijf genomen. Het topje van een gigantische cannabisberg vermoedt men. “En dan rollen we niet eens alle wietplantages op. Als we er één op de tien vinden, hebben we goed werk geleverd”, zegt politiecommissaris Vincent Loyens van de grenszone Lanaken-Maasmechelen.

Steeds dieper België in

De Belgische politie gelooft nog in de War on Drugs. Met meer geld en mankracht kan de cannabisgolf gestopt worden...

De Belgische politie gelooft nog in de War on Drugs. Met meer geld en mankracht kan de cannabisgolf gestopt worden…

Al langer weken Nederlandse wietkwekers uit naar de grensstreken, al dan niet door het strengere beleid van onze justitieminister Opstelten. Maar nu trekken onze exporteurs ook dieper het Vlaamse en zelfs Waalse land in. “De politie kan de toevloed niet aan”, schrijven Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen dan ook met enig gevoel voor drama. “Het probleem beperkt zich écht niet alleen tot de Kempen en Limburg”, weet commissaris Benny van Camp van de centrale dienst drugs van de federale politie. De wietboeren schuiven op naar het centrum van het land, met de laatste jaren bijvoorbeeld ook activiteiten in Wallonië.

Politie kiest War on Drugs-aanpak

Volgens de drugsrechercheurs is het dweilen met de kraan open, omdat het zo gemakkelijk is om geld te verdienen met de cannabiskweek. Helaas maken onze zuiderburen precies dezelfde denkfout als Ivo Opstelten en andere War on Drugs-liefhebbers doen: met meer mankracht en meer geld kan de wietbranche uitgeroeid worden. “Mochten we meer tijd en middelen hebben, dan zouden we meer drugsplantages oprollen dan we nu doen”, denkt de Turnhoutse korpschef Roger Leys.

Tja, veel succes daarmee dan… Trouwens, wie zegt dat het allemaal aan Nederlandse exportdrift te wijten is? Zou het ook niet zo kunnen zijn dat er steeds meer Belgen wiet gaan kweken, voor eigen gebruik en een beetje bijverdienen?

(advertenties)