(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een rijdende drugsgroothandel… zo zou je de vrachtwagen van een 40-jarige Nederlander kunnen omschrijven die in Noorwegen is gepakt. Aan boord van zijn truck die officieel een lading Crocs schoenen vervoerde, zat meer dan een halve ton coke, heroïne, speed, hasj én wiet!

It happend last summer…

De semi-trailer van de Nederlandse chauffeur werd al afgelopen zomer van de weg geplukt door de douane in Svinesund. Dat het nieuws pas nu wereldkundig wordt gemaakt – onder de kop ‘Stort narkotikabeslag på Svinesund‘ op de site van de Noorse douane – komt doordat het onderzoek al die tijd voortgezet is, waarschijnlijk naar de opdrachtgevers en beoogde ontvangers van de enorme lading soft- en harddrugs.

Onze landgenoot zit uiteraard nog steeds vast in Noorwegen, op beschuldiging van smokkel. De kerel zegt van geen drugs te weten en weigert schuld te bekennen. Noorse media melden dat hij dit voorjaar terecht zal staan.

Crocs met heel veel soorten drugs

Het is volgens de Noorse douane één van de grootste drugsvangsten ooit in het Scandinavische land, en wij denken sowieso de meest veelzijdige als het gaat om de inhoud. In de Nederlandse vrachtwagen troffen de agenten behalve 4.500 kilo Crocs schoenen op 32 pallets, ook 507 kilo drugs aan op 1 pallet (verpakt in plastic en stalen containers):

  • 430 kilo hasj
  • 23 kilo wiet
  • 40 kilo amfetamine (speed)
  • 12 kilo heroïne
  • 2 kilo cocaïne

Makkie voor snuffelhond Ollie

De rijdende apotheker viel vorige zomer door de mand door toedoen van snuffelhond Ollie. Maar ook politiechef Øystein Børmer die aanwezig was op de grensovergang, had al zo’n vermoeden gehad. Tegen NRK News zegt hij: ‘Je kon de cannabis door de hele controleloods ruiken, dus je hoefde geen drugshond te zijn om te begrijpen wat het was.’

Børmer stelt dat er voor verdere verkoop van dit soort megapartijen drugs zelfs ‘een apart distributiekanaal in Noorwegen’ moet worden opgezet. ‘In marktwaarde is dit de grootste vangst die we ooit hebben gedaan. We schatten dat de drugs een waarde hebben van 100 miljoen kronen (ofwel 12 miljoen euro, red.).’

[Foto’s: Tolletaten]
(advertenties)