(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

En dan is het weer tijd voor de jaarlijkse ‘Bloomberg Global Vice Index’. Ofwel, wat kost een fatsoenlijke weekvoorraad drank en drugs – inclusief cannabis – op deze aardkloot? In Luxemburg ben je het goedkoopste uit, in Australië en Nieuw-Zeeland is het partyleven vreselijk duur en in Japan kan je beter het vliegtuig UIT Japan pakken. En narcostaat Nederland? Wij zijn het op 6 na goedkoopste land!

Drank, sigaretten en drugs

Vraag ons niet waarom Bloomberg dit jaarlijkse onderzoek uitvoert, maar leuk is het natuurlijk wel – en helemaal met het vakantieseizoen in het verschiet. Waar moeten we naartoe als we eens lekker uit de bol willen gaan met een mandje vol lekkers maar er relatief weinig voor willen dokken? Om deze schitterende (s)hitlijst uit te rekenen, zet Bloomberg de prijs van het drugsmandje af tegen het gemiddelde weekloon in meer dan 100 landen. De drugsprijzen neemt men trouwens braaf over van gegevens van de Verenigde Naties.

Het pretpakket met versnaperingen bestaat overigens uit:

Amerika stuk duurder onder Trump

Zoals het de Amerikanen van Bloomberg betaamt – zeker sinds president Trump’s motto ‘America First’ – beginnen ze met de VS. Daar is de prijs van het drugsmandje flink gestegen afgelopen jaar met meer dan 200 dollar. Alleen in Nieuw-Zeeland ging die prijs nóg forser omhoog. De landen met de grootste daling (meer dan $200) zijn Noorwegen, Zuid-Korea en Iran.

Overigens neemt men de VS dan wel weer als zogeheten benchmark, ofwel dat alle andere landen hiermee worden vergeleken. In het land van Uncle Sam ben je trouwens 54% van je weekloon kwijt aan genoemd geestverruimend vertier, ofwel 617 dollar. Daarmee zakt de VS van plek 17 naar 38 in de ranglijst.

Europa relatief goedkoop met drank en drugs

Drugs zijn het goedkoopst in Luxemburg, waar je nog minder dan 10% van je weekloon kwijt bent, maar zij hebben dan ook het allerhoogste weekloon van gans de wereld met liefst 2071 dollar. De Top 5 van landen die goed te doen zijn qua drugskosten wordt volgemaakt met 3 andere Europese landen – Zwitserland, IJsland en Frankrijk – en… de Bahama’s!

Zoals gezegd staat Nederland nog wel fier in de Top 10 op plek 7 – hier kost het drugsmandje 194,3 dollar – net achter Noorwegen, maar lekker nog voor Duitsland, Denemarken en België dat de top 10 volmaakt. Kortom, als je binnen Europa op (drugs)vakantie gaat zit je geramd.

Trippen in de tropen

Overigens is niet heel Europa een pretparadijs hoor, want in het door (burger)oorlog geteisterde Oekraïne ben je 13 keer (!) je weeksalaris kwijt voor hetzelfde drugsmandje. Ook Pakistan, Nepal en Burkina Faso moet je beter vermijden als je geld je lief is.

In absolute termen – dus in harde rammelende dollars gerekend – is het slecht blowen, snuiven, zuipen en slikken in Japan, Nieuw-Zeeland en Australië. In die landen ben je voor een weekje lol dus meer dan duizend dollar kwijt! Nee, dan beter naar de tropen trekken, waar het roemruchte drugsmandje in 21 landen minder dan 100 dollar kost. Denk dan aan exotische bestemmingen als de Dominicaanse Republiek, Ghana, Congo, Colombia, Myanmar en zo…

Wil je alles lezen over de jaarlijkse  Bloomberg Global Vice Index, klik dan HIEROP.

[illustratie en staatje zijn overgenomen van het Bloomberg nieuwsbericht over de Vice-index, openingsfoto:  monticello/Shutterstock]
(advertenties)