(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoe fijn kan het leven zijn voor cannabisliefhebbers op plekken waar wiet gelegaliseerd is. Neem de Amerikaanse staat New York. Daar komen zo goed als zeker wat nieuwe aanvullingen op de regulering van recreatieve cannabis en die pakken bepaald niet slecht uit. Zo mag iedere volwassen New Yorker straks 12 wietplanten in eigen huis kweken, een privéstash van dik twee kilo aanhouden en kun je de benodigde stekjes legaal aanschaffen.

Het duurt even maar dan krijg je wel wat

Op 31 maart 2021 legaliseerde de staat New York adult-use cannabis, ofwel recreatieve cannabis, door het aannemen van de Marijuana Regulation & Taxation Act. Het recht op thuisteelt stond daar al in, maar helaas duurde het drie jaar voordat dit in de praktijk wordt gebracht. Maar goed; beter laat dan nooit zeggen ze dan.

Deze week gaan de New Yorkse cannabisregulatoren eindelijk de nieuwe regels bespreken. Het recht om cannabis thuis te kweken werd feitelijk vastgelegd in de legalisatiewet die in 2021 door de New Yorkse wetgevers werd aangenomen.

Alleen stond er toen nadrukkelijk bij dat dit alleen kon gebeuren “na de goedkeuring van regelgeving voor het thuis kweken van cannabis, die binnen 18 maanden na de eerste retailverkoop voor volwassenen zal plaatsvinden”. Beetje cryptisch, maar feit is dat de eerste legale verkoop in New York vond plaatsvond in december 2022. 

Elk huis in New York mag ruim 2 kilo wiet hebben liggen

Nu is het dan zover, volgens de Amerikaanse media. Volgens de voorgestelde regels zal elke privéwoning in de staat tot 12 cannabisplanten mogen herbergen, waaronder zes volgroeide en zes onrijpe planten – ongeacht het aantal volwassenen dat er woont.

Ook leuk voor de wietmensen daarginds is dat de hoeveelheid wiet die je in bezit mag hebben volgens de wet verhoogd wordt.

Dit wordt, aldus het voorstel, “maximaal 5 pounds (2,27 kilo) cannabisbloem die is afgesneden van planten die zijn gekweekt in of op het terrein van de privéwoning van de betreffende persoon”. Lekker man!

Nou, wat ons betreft kunnen we wel stellen dat het gevecht nu inderdaad zowat afgelopen is, zoals deze demonstrant in New York in 2021 eiste…

Het feestje wordt gecomplementeerd door de wetswijziging dat het erkende winkeliers voortaan wordt toegestaan om wietplanten te verkopen. Stekjes dus, al moeten ze dan wel een registratiecertificaat voor kwekerijen aanvragen bij het New York State Department of Agriculture and Markets.

Eerst dispensaries, dan thuistelers

Nog even terug naar waarom het nu zolang duurde. Volgens Times Union kozen ambtenaren ervoor om de regels voor thuiskweek uit te stellen om winkeliers met een vergunning een voorsprong te geven in de industrie.

De meeste van de eerste cannabisverkopers in de staat hebben echter te kampen gehad met enorme problemen. Denk vooral ook aan concurrentie van illegale verkopers zonder vergunning en lange vertragingen in het vergunningsproces. Dat laatste werd zelfs tijdelijk stopgezet door rechtszaken tegen de bepalingen van de staat over ‘sociale gelijkheid voor cannabisondernemers’.

LEES OP CNNBS OOKLange rijen voor opening eerste wietwinkel in New York

[fotografie: Shutterstock]
(advertentie)