(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Al ruim tien jaar schrijven wij dagelijks over wiet op CNNBS en in die tijd hebben we honderden geweldige smoezen voorbij horen komen van cannabisvolk – kwekers, smokkelaars, dealers en consumenten – dat gepakt was. Maar er is altijd een baas boven baas en dat is zonder enige twijfel deze 38-jarige inwoner van het Vlaamse Duffel. Het excuus waarmee hij 3 kilo wiet in zijn bezit verklaarde, dat heb je zeker en vast nog nooit eerder gehoord…

‘Raar maar toch niet van de pot gerukt’

Woensdag gehaktdag zegt men wel eens en dat gold zeker in de rechtbank van Mechelen, waar onze 38-jarige Duffelaar terechtstond wegens die drie kilo wiet. “Het is een raar verhaal, maar niet van de pot gerukt”, zo verklaarde zijn advocaat tegenover de edelachtbaren, aldus Het Nieuwsblad. Nou, watskeburt dan?

Daarvoor gaan we terug naar juni 2022. Onze vriend van de show (de verdachte Duffelaar dus) kreeg ongewenst bezoek van de politie. Dat had geen drol van doen met wiet in eerste instantie, de flikken kwamen langs omdat er een onderzoek liep naar “zijn activiteiten als verkoper en exporteur van dieren”.

Blijkbaar deed de Duffelaar dat niet al te best, als we Het Nieuwsblad mogen geloven. “Na een reeks inbreuken tegen de dierenwelzijnswet, het Kennelbesluit en het Besluit van de Vlaamse Regering over het welzijn van in gevangenschap gehouden roofvogels werd zijn vergunning enkele jaren geleden ingetrokken. De man kreeg op dat vlak eerder al maatregelen opgelegd, maar die werden niet nageleefd.”

Humorloze handel

Nou is dat op zich een kwalijke zaak natuurlijk; je moet niet alleen aardig zijn tegen planten maar ook tegen dieren. Maar de huiszoeking bij de disfunctionerende dierenhandelaar in Duffel leverde in de stallen iets heel anders op dan dierenleed: een zak met drie kilo cannabis!

Oeps, om zo’n hoeveelheid wiet kunnen ze in België bepaald niet lachen, zeker bij de rechterlijke macht niet.

Maar hoewel het een appeltje-eitje lijkt voor justitie, wil de advocaat van de dierenhandelaar met de verboden plantenwaar toch graag een werkstraf zien als straf van de rechtbank. En de reden waarom is zoals aangekondigd van een wel heel bijzondere originaliteit.

De realiteit overtreft de fantasie regelmatig… (zeker als je Shutterstock/AI gebruikt)

Dieren afrekenen met zak wiet

De zak wiet van 3 kilo was volgens de vader van de dierenhandelaar – die op dat moment de enige mens op de zaak was – afgegeven door een klant, eentje uit Irak nog wel. Aan deze knakker had de Duffelaar (zoonlief bedoelen we) voor zesduizend euro aan herten, fazanten en watervogels verkocht.

Omdat de Irakese klant maar niet over de brug kwam met die 6k, kreeg onze Duffelaar – via een tussenpersoon in Duitsland, zo luidt het verhaal – “plots een zak van drie kilogram cannabis aangeboden”. Als alternatief betaalmiddel zogezegd. De Duffelaar accepteerde het als onderpand en het was zijn ouweheer die de wiet uiteindelijk had aangenomen.

Op zich natuurlijk zeker geen slechte deal, 3 kilo wiet in ruil voor 6.000 euro, als je weet dat de groothandelsprijzen voor een kilo wiet veel hoger liggen, zeker ook in België en Duitsland.

Dag voor schrikkeldag wordt de dag van de waarheid

Dan de advocaat van de dierenhandelaar met verboden planten weer. Hoewel je in België met gemak maandenlang de bak indraait voor drie kilo, vindt de verdediging een werkstraf wel afdoende. “Mijn cliënt betwist uiteraard niet dat hij de drugs thuis had liggen maar hij had op geen enkel moment de intentie om de cannabis te verkopen of te gebruiken. Hij hield de zak bij zodat hij hem kon teruggeven wanneer de Irakese klant toch zou betalen. De zak lag al een hele tijd in de stal.”

Tja. Zou kunnen, alles zou in theorie misschien kunnen. Voor de aanklagers was het verhaal van de Irakees die herten, fazanten én watervogels betaalde met een flinke zak wiet, geen reden om mild te zijn. De eis luidt: 10 maanden gevangenisstraf + 8.000 euro geldboete.

Of de inmiddels ex-dierenhandelaar uit Duffel met zijn hoogst originele verweer wegkomt, weten we op 28 februari wanneer de rechter in Mechelen het vonnis uitspreekt.

Meer originele verdedigingen van wietmensen lezen? Check deze CNNBS-klassiekers!

(advertentie)