(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een publiek geheim dat veel legale Canadese wiettelers van gekkigheid niet meer weten waar ze naartoe moeten met hun overschotten aan wiet. Exporteren dan maar, al dan niet legaal. En aldus belandt Canadese wiet onder meer in Nederland en de rest van Europa, buurland de VS, Thailand en naar nu blijkt ook Israël. Zelfs in zodanige hoeveelheden dat de Israëlische overheid nu een officieel onderzoek begint naar dumping van Canadese wiet op hun (medicinale) cannabismarkt.

Canada kampt al jaren met groot wietoverschot

Een paar weken geleden nog schreef CNNBS al dat Canada sinds recreatieve cannabis daar legaal werd (eind 2018), het land al miljoenen kilo’s wiet – regelrechte overschotten dankzij de overproductie – heeft moeten vernietigen. Maar lang niet alles wat er teveel wordt geteeld verdwijnt in de verbrandingsoven of hakselaar.

Canadese producenten exporteren ook steeds vaker hun wietjes naar het buitenland, al dan niet op legale wijze. Reden voor het Ministerie van Economische Zaken in Israël om een officieel onderzoek in te stellen naar die import/export van Canadese wiet. Ze hebben namelijk – en niet ten onrechte – het idee dat die wiet redelijk massaal wordt gedumpt…

‘Bijzondere omstandigheden van daadwerkelijke schade’

Het Israëlische ministerie van EZ heeft cannabisproducenten in Canada laten weten dat het een antidumpingonderzoek start naar de invoer van medicinale cannabis uit hun land naar Israël. Een bericht op de website van de Israëlische regering van 18 januari 2024 is gericht aan 10 verschillende Canadese cannabisproducenten: Village Farms International, Organigram Holdings, Tilray Canada, Hexo Corp (eigendom van Tilray), The Green Organic Dutchman, Canopy Growth Corporation, SNDL, Cronos Group, Auxly Cannabis Group, Decibel Cannabis en “alle producenten van medische cannabis in Canada die hun goederen exporteren naar Israël.”

“De Commissaris voor Handelsheffingen van het Ministerie van Economie en Industrie kondigt (…) zijn beslissing aan om op eigen initiatief een onderzoek te openen naar de export/import van cannabis uit Canada, nadat hij heeft vastgesteld dat er sprake is van bijzondere omstandigheden van daadwerkelijke schade of de waarschijnlijkheid van daadwerkelijke schade aan de lokale verwerkende industrie en een oorzakelijk verband tussen de geïmporteerde import en genoemde schade”, zo staat te lezen in het document.

Israël stelt dat de eigen medicinale cannabisindustrie kopje onder dreigt te gaan door de goedkope import uit Canada…

‘Israël overspoeld met Canadese cannabisproducten’

Het document, zo bericht de site Stratcann, bevat ook een vragenlijst voor importeurs en exporteurs. Die behelzen onder meer de financiële overzichten van het bedrijf over de afgelopen drie jaar, beschrijvingen van de eigendomsstructuur van het bedrijf, evenals vragen over de producten en prijzen, THC- en CBD-gehaltes, verzendingsvoorwaarden, betalingen en nog veel meer.

In het Israëlische document staat dat de actie wordt ondernomen vanwege “speciale omstandigheden” en bezorgdheid over Canadese bedrijven die de Israëlische markt overspoelen met cannabisproducten.

Het bericht bevat ook een brief aan Michael Mancini, de Chief Commercial Counselor van de Canadese ambassade in Israël, waarin hij wordt geïnformeerd over het onderzoek, gedateerd 15 januari 2024.

Export gedroogde toppen en wietolie uit Canada blijft stijgen

Zoals gezegd, het is geen groot geheim dat Canadese bedrijven steeds meer cannabisproducten verschepen naar markten als Israël, Australië en Duitsland, gevolgd door Argentinië, het VK en de VS. Gegevens die vorig jaar door Health Canada zijn gepresenteerd, geven bovendien aan dat de export van cannabis aanzienlijk kan blijven toenemen, met meer dan duizend aanvragen (!) die al zijn ingediend op 12 september 2023.

Canada heeft 140.958 kilo gedroogde wiet plus nog eens 37.230 liter wietolie geëxporteerd sinds oktober 2020. Daarbij is bijna de helft van die gedroogde cannabis (62.535 kg) geëxporteerd in de laatste 12 maanden, aldus overheidsinstantie Health Canada. Het land staat de export van cannabis officieel alleen toe voor medische of wetenschappelijke doeleinden, of voor hennepproducten.

Lokale Israëlische cannabisbedrijven trekken aan de bel

Israël had in november 2023 meer dan 132.000 patiënten geregistreerd die cannabis voor medische doeleinden willen ontvangen. Het land begon de import van cannabis toe te staan in 2019. Een artikel in de Jerusalem Post van januari 2023 verwees naar de beslissing om de invoer van medische cannabis in Israël toe te staan als een die “lokale telers en producenten tot wanhoop heeft gedreven”.

De vraag van het land naar cannabis bedroeg ten tijde van het artikel 52 ton per jaar, terwijl de eigen kweek- en productiecapaciteit van Israël ongeveer 100 ton bedraagt, aldus Israëls beroemdste krant

Volgens Cannabis Magazine in Israël kwam het onderzoek op gang toen vijf Israëlische cannabisbedrijven contact opnamen met het ministerie met de bezorgdheid dat de invoer van cannabis de prijzen te laag maakte om nog te kunnen concurreren.

[beeld: Shutterstock AI]
(advertentie)