(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is zo goed als zeker dat in november twee krasse knarren in de VS gaan strijden om het presidentschap van het machtigste land op aarde. Uit een opiniepeiling blijkt nu dat er een vrij eenvoudige manier is voor de zittende Democratische president Joe Biden (81) om zich zijn Republikeinse tegenstrever Donald Trump (77) van het lijf te houden. Inderdaad: onmiddellijk de drugswet hervormen en cannabis flink decriminaliseren!

Wat houdt de herclassificatie van wiet in?

De poll is gehouden naar aanleiding van het recente nieuws dat het ministerie van Volksgezondheid en de voedsel- en medicijnenwaakhond FDA – op basis van eigen wetenschappelijk onderzoek – de DEA adviseren om wiet te herclassificeren. De DEA, de federale drugsbestrijders van Justitie in de USA, heeft het laatste woord namelijk.

In plaats van in de zwaarste drugscategorie Schedule I zou cannabis beter thuishoren in de veel lichtere drugscategorie van Schedule III. Dat is weliswaar nog geen volledige legalisering, maar wel een flinke decriminalisering – ofwel de belangrijkste en grootste stap die genomen moet worden om wiet na meer dan een halve eeuw uit het strafrechtelijke verdomhoekje te halen.

LEES OP CNNBS OOKEindadvies President Biden én FDA: ‘Wiet in lagere drugscategorie’

Joe Biden wordt 11% populairder dankzij wiet (als hij wil)

President Biden zou zijn populariteit met liefst 11% kunnen verhogen als hij de aanbeveling van het Federale Ministerie van Volksgezondheid en Human Services (HHS) zou opvolgen om cannabis te herclassificeren, zo blijkt uit de enquête van Lake Research Partners.

De enquête, waarbij 900 waarschijnlijke kiezers telefonisch en online werden ondervraagd, toonde ook aan dat een meerderheid van 58% van de Amerikaanse kiezers het voorstel tot herschikking steunt, met de meeste steun (65%) van jonge kiezers tussen 18 en 25 jaar. Alleen oudere kiezers waren grotendeels tegen, maar er was nog steeds een meerderheid voor herschikking onder deze kiezers.

Beslist cannabis uiteindelijk over wie er zich de volgende president van de Verenigde Staten mag noemen?

Verschillen tussen Republikeinen en Democraten

Een meerderheid van 74% van de Democratische kiezers zei voorstander te zijn van een federale herschikking van cannabis, slechts 7% was tegen. Bij de onafhankelijke kiezers zou 55% voorstander zijn van de stap, 15% was tegen. Van de Republikeinen zegt 41% voorstander te zijn van herschikking, terwijl 31% tegen is – het idee is echter onevenredig populair onder jonge Republikeinse kiezers en Republikeinse vrouwen.

De opiniepeilers zeggen dat er “geen blad voor de mond werd genomen” bij het verwoorden van de argumenten tegen de herschikking, waaronder beweringen dat de overgang van lijst I naar lijst III “een halve maatregel” is die enorme winsten zou opleveren voor farmaceutische bedrijven, dat het Biden’s campagnebeloften om cannabis te decriminaliseren verloochent en dat het “honderdduizenden Amerikanen achter de tralies zou kunnen laten voor marihuana-gerelateerde overtredingen”.

Desondanks “verbetert de populariteit van Biden aan het einde van de peiling netto met dubbele cijfers – een algemene verschuiving van 11 punten, inclusief een verschuiving met dubbele cijfers (+11 procentpunten) onder jongere kiezers”, aldus de opiniepeilers.

Waar wachten we eigenlijk nog op?

De peiling valt samen met een recente peiling van Gallup waarin een record van 70% steun onder Amerikanen voor cannabislegalisatie werd gevonden. Je vraagt je dus oprecht af waarom het niet gewoon vandaag nog gebeurt, dat opnieuw rangschikken van cannabis in de Amerikaanse opiumwet?

Maar net als in Nederland – waar ook tweederde van de mensen legale wiet wil en er in Den Haag nagenoeg niets gebeurt – is er ook in de VS blijkbaar een groot verschil tussen de realiteit in de maatschappij en de politieke bubbel in ’s lands hoofdstad…

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)