(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In oktober 2018 legaliseerde Canada recreatieve cannabis en daar sprongen een hoop ondernemers op in, al dan niet met dollartekens in de ogen. Maar al snel blijkt er sprake van een structurele overproductie. Teveel wiettelers en te weinig consumenten, kortom. En dat leidt dan weer tot massavernietiging: sinds de legalisatie is er liefst 1.678.291 kilo niet-verkochte legale wiet kapot gemaakt! En dat zijn alleen nog maar de onverpakte toppen…

Jarenlange onbalans tussen vraag en aanbod

Canadese cannabisproducenten vernietigden miljoenen verpakkingen met onverkochte cannabisproducten én een recordhoeveelheid onverpakte gedroogde toppen in 2022 en de eerste helft van 2023, zo bericht MJBizDaily begin deze week.

Deze pijnlijke sloop is grotendeels het gevolg van ‘een jarenlange onbalans in vraag en aanbod’. Wellicht is het ook een goede waarschuwing voor de maar liefst 10 legale wiettelers die momenteel in Nederland in het kader van de wietproef aan het werk zijn voor nog geen 100 coffeeshops…

Volgens gegevens gedeeld door Health Canada, de federale cannabis toezichthouder, werd 611,7 miljoen gram (1,3 miljoen pond) onverpakte wiet vernietigd door gelicentieerde producenten in 2022. Dat is een stijging van bijna 44% ten opzichte het jaar daarvoor.

Langzaam komt er evenwicht in zicht op de legale wietmarkt

‘De gegevens suggereren dat de gereguleerde Canadese cannabisindustrie bleef zoeken naar een evenwicht tussen vraag en aanbod nadat exploitanten met een vergunning aanzienlijk meer marihuana produceerden dan wat consumenten bereid waren te kopen, schrijft de zakelijke cannabiswebsite MJBizDaily.

In 2022 was de hoeveelheid vernietigde cannabis gelijk aan ongeveer 16% van de totale productie, die ongeveer 3,8 miljard gram bedroeg. Hoe vreemd het ook klinkt; die 16% is toch een flinke verbetering ten opzichte van de overschot van 26% van het jaar ervoor (zie ook bovenstaande grafiek).

In de eerste zes maanden van 2023 werd nog eens 265 miljoen gram wiet vernietigd door vergunninghouders, volgens de gegevens van Health Canada. Er zijn geen gegevens beschikbaar voor de tweede helft van 2023. ‘Maar als er tussen juli en december 2023 een vergelijkbare hoeveelheid is vernietigd, zou dat een signaal kunnen zijn dat de industrie haar piek in de onbalans tussen vraag en aanbod al heeft bereikt en dichter bij een evenwicht begint te komen’, zo stelt MJBizDaily de lezer ook enigszins gerust.

Bezint eer ge begint, ook in de wiet

Dat zou ook wel eens tijd worden ook natuurlijk, na ruim 5 jaar legalisatie. In totaal is er sinds 2018 liefst 1,68 miljoen kilo aan niet-verpakte wiet vernietigd, plus nog eens naar schatting 24 miljoen wel reeds verpakte eenheden cannabis. Hieronder zie je hoe die verdeling van vernietigde cannabis eruitziet per productcategorie:

Het zijn met recht ongelooflijke cijfers inderdaad, laten we hopen dat andere landen dit slechte voorbeeld van Canada niet volgen – al lijkt het ons sterk dat die fout in Nederland niet al gemaakt is eigenlijk…

[bron en graphics: MJBizDaily, foto Shutterstock]

 

(advertentie)