(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In Portugal stond deze week een stel terecht voor het kweken van meer dan duizend wietplanten in hun kas. Wellicht het meest onnozele koppel ter wereld, want ze deden het voor iemand anders én kwamen er pas na een storm achter dat het niet om saffraan ging maar om… wiet.

‘Pislink’

Als rechter in drugszaken hoor je natuurlijk het complete smoezenboek voorbijkomen als verdachten zich willen vrijpleiten. Maar dat een 55-jarige man en een 34-jarige vrouw uit het Portugese Anadia glashard beweren dat ze niet wisten dat ze hun kas bomvol wietplanten hadden gezet en in de veronderstelling verkeerden dat ze voor een vriend saffraan hadden aangeplant, zorgde voor klapperende oren bij de edelachtbare van dienst.

Ze kwamen er naar eigen zeggen pas achter toen er een flinke storm woedde en hun kas werd vernield. De ‘kweker’ die hen had gevraagd om de saffraan te telen ‘werd ineens pislink’, aldus het koppel.

Een veld vol saffraan… [foto: Gts/Shutterstock]

Tweede ronde

En toen viel het kwartje bij de man en vrouw. ‘We stonden met open mond van verbazing’, verklaarde de vrouw tegenover de rechtbank. ‘Ik wist wel dat het illegaal was, maar ik had nooit kunnen verzinnen dat het een erg groot misdrijf zou zijn.’

En dus accepteerde het stel doodleuk een nieuwe cannabisplantage, het jaar erop.

Spanje – Portugal

Dit keer was het duo natuurlijk wel op de hoogte van het feit dat de planten in hun kas geen saffraan was maar wiet. Maar de man vertelde de rechter dat een Spaanse man – de zakenpartner van zijn broer – ineens voor de deur stond ‘met een bus vol planten in potten’ klaar voor een nieuwe ronde, en tja…’

‘Ik wilde er niks mee te maken hebben’, aldus de Portugees. ‘Maar hij drong zo sterk aan dat ik het uiteindelijk accepteerde zonder dat ik wist welke risico’s ik daarmee liep. Ik weet eigenlijk niet waarom ik zo’n voorstel heb aangenomen.’

Wat wel hielp is dat de Spanjaard hem beloofde om 3000 euro aan schulden weg te poetsen…

Zo zag de ‘saffraan’ van het Portugese koppel eruit… [foto: SEASTOCK/Shutterstock]

27.000 porties wiet

Het openbaar ministerie in Portugal denkt iets anders over de gang van zaken. ‘De verdachten verbonden zich aan de cultivatie van cannabis, net als aan de preparatie en behandeling van het eindproduct’, stelt de aanklager. ‘Inclusief het afwegen, de verpakking voor distributie en verkoop aan derden’.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachten ‘hun schutting verhoogden en bestaande installaties volledig prepareerden voor de productie van cannabis, van het ontkiemen van de zaden tot het drogen van de toppen’.

 

 

Het politie-onderzoek in mei vorig jaar leverde dan ook ongeveer 1600 wietplanten en 3,5 kilo wiet op, goed voor 27.000 consumentenporties cannabis (leuk dat ze dat in Portugal zo berekenen nietwaar?) met een handelswaarde van 177.000 euro.

Het lijkt er dus op dat de kas vol ‘saffraan’ het koppel een langdurig verblijf in de Portugese gevangenis zal opleveren, hoewel het definitieve vonnis nog moet worden geveld…

[openingsfoto: danyssphoto/Shutterstock]

 

(advertenties)