(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De afgelopen tien jaar zijn er steeds meer Nederlandse broodkwekers – mensen die voor het geld illegaal wiet telen – uitgeweken naar met name België. Ze hopen daar wat minder druk van politie en justitie te voelen dan in eigen land. Maar wee je gebeente als je gepakt wordt met een wietplantage bij de zuiderburen, de straffen zijn er namelijk fors vergeleken met hier. Zo kreeg een Amsterdammer afgelopen donderdag zomaar zes jaar gevangenisstraf voor het opzetten van een kwekerij met 240 wietplanten in Pittem!

Het ene Nederlandstalige land is het andere niet

In Nederland zul je nog maar zelden voor langer dan een half jaar de cel in verdwijnen wanneer je gepakt wordt met een wietkwekerij, ongeacht de omvang. Justitie probeert het hier meer met het afpakken van al je waardevolle spullen en je illegale verdiensten (pluk ze-wetgeving) plus forse geldboetes. In België houden ze er ook van om je crimineel vermogen in te pikken en boetes uit te delen, maar ze zijn er vanwege hun zero-tolerance drugsbeleid ook nog altijd dol op het uitdelen van fikse gevangenisstraffen.

Dat ondervond het boerenkoppel C.T. (40) en N.M. (37) uit Pittem, een dorp in de provincie West-Vlaanderen met 6.000 inwoners, hun ‘baas’ de Nederlander F.B. (47) uit Amsterdam en enkele ‘plukkers’ uit België afgelopen donderdag in de rechtbank. Ze mochten zich allemaal verantwoorden voor een opgerolde wietplantage met 240 planten, 19 kilo wiet en enkele honderden ‘takken die te drogen hingen’.

Overtreden coronaregels

De ellende begint op 27 april vorig jaar als de politie onuitgenodigd langskomt op Hoeve De Posterie aan de Posterijlaan in Pittem. Daar runden het Belgische stel een paardenmanege, naast hun boerenwerk als varkensfokkers die direct aan particulieren vlees leveren. Maar in een loods op hun terrein wordt nóg iets verbouwd: wiet.

Dat de politie daar een einde aan weet te maken, is eigenlijk meer geluk dan wijsheid, ook al waren er al eerder vermoedens van een wiethok. De politie komt namelijk kijken omdat de coronaregels niet worden nageleefd op die bewuste aprildag in 2020. ‘Ze zagen kinderen paardrijden in de weiden en merkten op dat enkele ouders aan de kant stonden’, aldus aanklager Wendy Van Raepenbusch tijdens de rechtszaak.

Welja, alwéér een originele oorzaak erbij op de lijst van redenen waarom een wiethok voortijdig sneuvelt!

LEES OOK:  Brabander verspeelt op volstrekt unieke wijze wietkwekerij

Nederlander blijkt spil van illegale wietoperatie

Boerin C.T. krijgt een coronaboete aan de bibs gesmeerd omdat ze samen met een andere vrouwe ‘iets aan het drinken was’. Het is het begin van alle ellende. Terwijl ze de bon uitschrijven zien de agenten een ‘verdacht voertuig’, een huurauto die op naam staat van Amsterdammer F.B. Onderzoek van camerabeelden leert dat de auto vaak in Pittem is en dat de Nederlander ook nog een ‘groot model met een laadbak’ huurt bij het autoverhuurbedrijf. ‘Dat deed ons vermoeden dat er meer aan de hand was’, aldus de openbaar aanklager.

Op 2 mei kwamen de flikken daarom terug en hoe! In de huurauto treft men drie grote zakken wiet aan, goed voor 19 kilo. In de loods staan 240 wietplanten en hangen ‘600 takken’ te drogen. Het Openbaar Ministerie in België spreekt van een ‘professioneel ingerichte loods’. Procureur Van Raepenbusch: ‘Je had verschillende ruimtes om de cannabis te drogen, te knippen en te verpakken. Er was ook een keuken en badkamer aanwezig en buiten stond een stroomgenerator.’ Het zal geen verbazing wekken dat het boerenkoppel en de Amsterdammer direct in de boeien worden geslagen.

Varkens, paarden en wiet in Pittem, maar dankzij corona viel alles in het niet… [beeld: alfanalfawaid/Shutterstock]

Ook drie plukkers en hun koppelbaas gepakt

In de loods treffen de politieagenten echter nog meer mensen aan: plukkers  zoals ze worden genoemd in de krant Het Laatste Nieuws. Blijkbaar denken ze in België dat je wiet plukt zoals aardbeien en appels… maar dat maakt het drama er niet minder om natuurlijk.

Onder wat de media ‘erbarmelijke omstandigheden’ noemen verblijven deze plukkers – 2 Marokkaanse vrouwen uit Brussel en de 27-jarige Nederlander T.I. – in de loods. Hun mobiele telefoons zijn afgepakt en ze mogen het wiethok niet verlaten. Tot slot wordt er als zevende persoon nog een Belg gearresteerd in de loods die de plukkers ronselde: H.C. (39) uit Bornem.

Varkens én wiet… dat gaat niet

Goed, zeven arrestaties dus op de paardenmanege a.k.a. varkensboerderij a.k.a. wietkwekerij in Pittem. De advocaat van de aangeklaagden probeerde met enkele originele smoezen nog het naderende onheil in de rechtszaal af te wenden. Zo zou het boerenstel niks van de wiet in de verhuurde loods hebben afgeweten door ‘door de indringende varkensgeur die er hing’. HAHA. Ook zou niet bewezen zijn dat het hier om hennep met meer dan 0,2% THC ging. HAHAHA.

Soit. Wat zou de rechter voor straffen uitdelen voor 240 wietplanten, nadat ie eerst alvast een fijne geldboete van 589.650 euro aan drugswinsten had opgelegd? We gaan het zevental even af:

  • De drie plukkers krijgen gevangenisstraffen tot 2 jaar, deels voorwaardelijk
  • Plukker-ronselaar H.C. krijgt 40 maanden cel
  • Het boerenkoppel C.T. en N.M. – dat zelf vindt dat ze onschuldig zijn – krijgt 1,5 jaar gevangenisstraf en zie: die is geheel voorwaardelijk!
  • Echt de sjaak is onze Amsterdammer F.B. die van de Belgische rechter 6 jaar (!) mag brommen voor de teelt van 240 planten
[openingsbeeld: diluck/Shutterstock]
(advertenties)