(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dat de war on drugs – het gedeelte tegen cannabis in ieder geval – echt zijn beste tijd gehad heeft, blijkt uit een actuele opiniepeiling onder geregistreerde kiezers in de VS. Nog slechts een kwart van de mensen wil dat wiet verboden blijft in het land dat ooit het initiatief nam voor dat verbod en vervolgens de hele wereld meesleurde in een kostbare maar zinloze oorlog tegen drugs.

Legalisering van wiet via staten of landelijke overheid?

Uit de nieuwe Hill-HarrisX poll blijkt verder dat 38 procent van de kiezers vindt dat legalisering moet worden overgelaten aan de 50 individuele staten in de VS. Nou is dit eigenlijk al zo in de praktijk, want tot op de dag van vandaag is wiet op federaal (landelijk) niveau nog steeds ingedeeld in de zwaarste categorie drugs binnen de Amerikaanse opiumwet: Schedule I. Desalniettemin is wiet al volledig legaal in 15 staten, dankzij de regionale kiezers en/of politici. Medicinale cannabis is zelfs al in 35 staten toegestaan.

Een bijna even grote groep kiezers echter (37%) wil juist dat hervormingen van de opiumwet op federaal niveau plaatsvinden, ofwel dat president Biden en het door de Democraten gedomineerde Congres het voortouw nemen om cannabis te legaliseren. Maar dát wiet uit het strafrecht moet, wordt nu dus gesteund door een overweldigende meerderheid van 75 procent van de kiezers!

Zelfs bij Republikeinen is er geen meerderheid voor wietverbod

Er is natuurlijk nog wel wat verschil tussen Democraten en Republikeinen. Zo zien eerstgenoemden liever dat de landelijke overheid (48%)  het voortouw neemt in legalisering in plaats van de staten zelf (36%) en is nog slechts 16% van de Democraten helemaal tegen legale wiet.

Bij de Republikeinen vindt juist 39% dat de staten het maar zelf moeten bepalen en wil 27% dat hierover in Washington D.C. wordt beslist. Nog steeds is 34% tegen legale wiet, maar dat is dus nog maar een derde van de conservatieve kiezers.

Het gaat alleen maar de goeie kant op in de Verenigde Staten, voor wat betreft legale wiet… [beeld: Artiom Photo/Shutterstock]

De peiling werd tussen 24 en 26 maart uitgevoerd onder bijna tweeduizend geregistreerde kiezers. Toevallig of niet werd het resultaat bekendgemaakt op dezelfde dag als dat gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York zijn handtekening zette onder de wet die legalisering van (recreatieve) cannabis regelt.

Senaat-leider belooft wet voor federale decriminalisering

Het actuele beeld dat driekwart van de mensen vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met die war on drugs voor wat betreft cannabis, bevestigt de uitkomst vorig jaar van een Gallup poll. Daarin werd toen al de grootste steun sinds deze peiling in 1969 (!) begon vastgesteld voor hervorming van de wietwet: 68% wilde een federale legalisering!

En wellicht gaat dat ook snel gebeuren. Chuck Schumer, de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat zei afgelopen woensdag dat er snel een wetsvoorstel komt dat wiet op landelijk niveau decriminaliseert.

Worden de VS toch weer een soort wereldleider, maar dan wel een die een stuk beter te pruimen is dan toentertijd – in 1971 gebruikte president Nixon de term voor het eerst – met hun war on drugs…

LEES OOK:  New York is eruit: recreatieve wiet wordt snel legaal en wel zo!

[openingsbeeld: Andrii Spy_k/Shutterstock]
(advertenties)