(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niets is zo makkelijk als biologisch kweken. Daarbij neemt het bodemleven de nobele taak van het voeden van je planten namelijk van je over. Jij hoeft dan alleen nog water te geven en zelfs geen pH- of EC-waardes te meten. Voorwaarde is wel een levend aardemengsel vol met goede microben, schimmels en voldoende organisch materiaal, maar dat zit dus allemaal in Sana Preta.

Biologisch kweken is zeer eenvoudig en zorgt voor geweldige resultaten. Niet alleen wat betreft de kwaliteit van je oogst maar ook de kwantiteit. Dat komt door het bodemleven die bij een biologische kweek allerlei taken van je overneemt. Door zo’n levende bodem krijgen je planten precies genoeg voeding.

De microben in de aarde maken de voeding namelijk voor je planten opneembaar in de perfecte verhoudingen. Tegelijkertijd worden de wortels beschermd door nuttige schimmels, die in ruil voor wat glucose ook nog een uitbereiding van het wortelgestel vormen. pH- en EC-waardes kun je vergeten, en het vochtgehalte wordt tevens makkelijker op peil te houden.

Omdat het bodemleven je planten consistent goed en op maat verzorgt, zijn planten vaak veel gezonder op een levende bodem. Ze blijven gezond en groen tot aan het einde, en omdat ze nooit te veel voeding krijgen kun je het spoelen zelfs achterwege laten.
Maar waar haal je zo’n levende wonderbodem vandaan, vraag jij je nu waarschijnlijk af…

Bij de organische teelt worden de wortels niet door de kweker, maar door het bodemleven gevoed. Foto: Taigi, Shutterstock

Sana Preta?

Het actieve bodemleven vind je dus in Sana Preta, een product van Root Riot dat je misschien kent van de handige startblokjes die ze ook maken. Sana Preta is een supplement voor je aarde, dat alles bevat wat je planten nodig hebben. En dan bedoelen we dus ook echt alles want het bevat ook het benodigde organische materiaal dat het bodemleven in voeding voor je planten omzet. Het enige dat jouw daarna nog rest is je planten op tijd water te geven.

Omdat Sana Preta alles al bevat, hoef je niet in meststoffen, compost of bemeste aarde te investeren. Het is misschien moeilijk voor te stellen als je veel geld aan plantenvoeding uitgeeft maar met Sana Preta kan het dus gewoon zonder. Het enige wat je nodig hebt is lightmix aarde en een zak Sana Preta. Dat niet alleen maar na de oogst kun je je levende bodem ook nog eens hergebruiken voor je volgende ronde. Zo hoef je het milieu niet onnodig te belasten met mineralen en plastic flessen.

Wat zit er in Sana Preta?

Sana Preta is een puur natuurlijk product met natuurlijke ingrediënten en geen zware metalen of andere chemische stoffen. Het bestaat uit een natuurlijke organische compost op basis van wormenmest, houtvezels, biochar, quartz zand, steenkorrels, zwavel, hoornzaagsel, algen, palmas, lavasteenpoeder, vleermuizenmest, kelp, alfalfa, wijngist, alperujo (restproduct bij olijfolie-extractie), garnalenmeel, bitterzout, karanja cake (restproduct uit karanjaolie-extractie), endo- en ectomycorrhiza, EM (Effectieve Micro-organismen), trichoderma en andere micro-organismen.

Sana Preta gebruiken

Biologisch kweken met Sana Preta is al even makkelijk. Het spul komt in zakken van vijf liter, en dat is voldoende voor 40 liter lightmix aarde. Gebruik bij voorkeur een biologische lightmix en meng de Sana Preta er doorheen. Vul je plantenpotten met het mengsel, water ze in en laat de potten een paar dagen afgedekt op een koele donkere plaats staan. Zo kan het bodemleven de aarde goed koloniseren.

Sana Preta meng je gewoon door een lightmix om een levende bodem te creëren. Foto: PasSaKorn22, Shutterstock

Na een paar dagen kun je je planten in de aarde zetten, en gewoon kweken zoals je gewend bent. Zoals gezegd hoef je nu alleen nog water te geven maar het is daarbij wel belangrijk dat je je aarde nooit helemaal laat uitdrogen. Het actieve bodemleven houdt namelijk van vocht, en ook mag de aarde iets natter zijn dan gewoonlijk.

Om te voorkomen dat de aarde uitdroogt is het aan te raden om een laag mulch op de aarde aan te brengen. Als extra natuurlijk alternatief kun je je potten ook inzaaien met bodembedekkers zoals deze cover crop.

Na het oogsten kun je de levende aarde zogezegd ook hergebruiken. Hiervoor verwijder je de grootste wortelresten en waardeer je de aarde op met wat biologische wormenmest of compost. Het bodemleven blijft dan gewoon in stand en gaat weer met liefde voor je planten aan de slag.

Een zak van 5 liter Sana Preta is goed voor 40 liter lightmix en kost €49,95. Bestellen doe je hier op G-Tools.nl. Er is voor €75,- ook een Living soil kit verkrijgbaar met Sana Preta, lightmix, cover crop en een textielpot van 45 liter.

(advertentie)