(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Na zijn enorme Thunderstruck raketten is thuiskweker Jeroen aan de slag gegaan met Purple Punch. Vier mooie planten welteverstaan, staan inmiddels al vol in bloei en worden zelfs een beetje paars. Dat is alleen niet helemaal zonder slag of stoot zo gekomen, zoals je in dit kweekverslag kunt lezen…

High allemaal, een kleine maand geleden oogstte ik mijn Thunderstruck raketten. Lees dat verslag gerust nog eens terug want het was volgens mij wel de moeite waard. Ondertussen ben ik aan een nieuwe ronde begonnen, warvan dit het eerste kweekverslag is. De wietsoort die ik kweek is Purple Punch, een nieuwe strain van Zamnesia.

Deze nagenoeg pure indica (90%) is perfect voor de wat kleinere kweekruimtes omdat ze niet zo groot wordt. En laat ik nou toevallig in zo’n kleine ruimte kweken! Ik kweek namelijk al jaren met veel plezier in mijn G-Kit, met verhogingsset die de kast net even wat hoger maakt (G-Tools). Deze kweekkast is ideaal om er lekker op los te kweken met deze nieuwe strain van Zamnesia. Purple punch is een kruising tussen een Grand Daddy Purple en een Larry OG. Met zulke voorouders kan het bijna niet fout gaan.

Quantum Board

In mijn G-Kit hangt wel een andere kweeklamp. Ik heb namelijk de beschikking gekregen over de nieuwste hype op het gebied van LED kweek lampen: Quantum Board.
Na wat research naar de goede LED’s van dit moment, vond ik deze LED bij Greensell in Zwolle. Het is een Samsung LM301b Quantum Board van 120 Watt, om helemaal precies te zijn. LM301b staat voor het type LED chips die gebruikt zijn op het board. De LM301b staan hoog aangeschreven voor hun kleurechtheid en de efficiëntie van de LED diodes.
Ik hoor jullie al denken… 120 Watt? Maar deze 120 Watt geeft een enorme berg helder licht. En als het dan toch niet genoeg is kun je altijd een extra exemplaar eraan koppelen en zo het Wattage verdubbelen!

Beestjes!

Maar genoeg over de hardware, laten we het over plantjes hebben. Het leven van een kweker kent ups en downs en de tijden van de downs waren blijkbaar aangebroken. Er deden zich namelijk problemen voor in de kast die ik toch al hééél erg lang niet meer had gehad: BEESTJES!

Maar laten we bij het begin beginnen. Door een miscalculatie hebben mijn zaailingen te lang in hun voorgroei kastje gestaan. Ongeveer drie weken hebben ze onder een T-Neon armatuur gestaan. Je moet weten dat mijn voorgroeikast in mijn schuur staat; helaas zijn de jongedames daar besmet geraakt met Tripsen 😢

Tripsen (Thysanoptera) zijn kleine, dunne insecten met gerafelde vleugels. Ze voeden zich met sappen uit de cellen van de planten door gaatjes in de cel te prikken en de inhoud op te zuigen. Dit veroorzaakt zilvergrijze vlekken met kleine donkergroene vlekjes (uitwerpselen) op de bladeren. Dit vermindert de productie van de plant.

Roofwantsen

Zodra ik de grijze vlekjes zag wist ik direct hoe laat het was en moest ik actie ondernemen. Ik ben persoonlijk geen fan van gif spuiten, of andere vormen van vloeistoffen op me toppen, dus moest ik het op de natuurlijke manier doen.

Roofwantsen zijn natuurlijke vijanden van de trips; ze eten volwassen trips en ook hun eieren. Online ben ik gaan zoeken en kwam al snel uit bij Biogroei, die via post.nl roofwantsen verstuurt. Binnen 2 dagen had ik een strooikoker met daarin 100 roofwantsen in huis, en kon ik tegengas gaan geven. Ik heb de inhoud van de koker over de hele kast verdeeld en op meerdere bladeren een hoopje van de inhoud gestrooid.
Vrijwel direct zie je de wantsen dekking zoeken aan de onderkant van de bladeren. In tegenstelling tot de Roofmijt zie je de wantsen duidelijk lopen en hun ding doen. Ze zijn zwart van kleur wat lekker opvalt en dus goed zichtbaar is.

Verder is het zo dat de roofwants zich voedt met de trips, dus als je de roofwants niet meer ziet dan kan je er van uit gaan dat ze uitgegeten zijn en alle trips opgegeten is. Of dit echt zo is moet ik nog meemaken maar ik ga ervan uit dat het goed komt, want ik zou 5 tot 10 wantsen nodig hebben per vierkante meter en ik heb er 100 op 0,36 vierkante meter. Een legioen tegen een bataljon zeg maar.

Purple Punch

De wantsen zitten er nu een aantal dagen in dus heel veel kan ik nog niet zeggen over de werking. Inmiddels zit ik al in de 4 week van de zichtbare bloei en de Purple genen laten ook van zich spreken. Her en der komen er wat paarse pistils tevoorschijn en de algehele bloei is lekker op gang. Natuurlijk gaan de Tripsen me grammen kosten maar het zal meevallen denk ik. De toppen laten zien dat ze er zin in hebben, ze dikken al lekker aan en dan moeten de ultieme weken nog komen!

De laatste drie weken van de bloei groeien toppen vaak nog behoorlijk in de breedte, dus met dat in het vooruitzicht moet het goed komen met deze Purple Punch dames.

Uiteraard heb ik weer de topmix aarde van Mills en de daarbij horende voedingslijn. Om de twee dagen krijgen de dames te drinken met een toevoeging.
Ik heb hier en daar ook wat verbrande bladpuntjes gezien dus ik ben wat minder voeding gaan geven. De planten zijn ook niet zo groot en het Wattage is vrij laag, dus ik merk ook dat ze minder drinken. Iets om in de gaten te houden dus.

Te veel water geven is een serieus vervelend probleem wat de wortels verstikt door een gebrek aan zuurstof. Ook is overwateren de meest gemaakte fout van het hobbykweken, dus laat ik mij daar niet schuldig aan maken. Een goede indicatie krijg je door de pot dagelijks even op te tillen. Een zware pot is vol met water en een licht gewicht pot is leeg, makkelijker wordt het niet. Hopelijk wel leuker! Ik hou het hierbij, hou ze groen en de groeten van…

Jeroen 😉🌱

(advertenties)