(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Khat (of qat), je hebt er misschien weleens van gehoord. Een natuurlijke vorm van amfetamine die in Nederland meestal door Somalische mensen wordt gebruikt. Het zijn de takken en de blaadjes van de Catha Edulis plant die het speedy effect opwekken. En die kun je dus ook gewoon thuis kweken als je wil.

Speedy effect

Khat is een plantensoort afkomstig uit de Hoorn van Afrika en het Arabisch schiereiland. En als je dacht dat de streng gelovige mensen uit deze gebieden nooit uit hun dak gaan heb je het mis. Ook hier zijn mensen namelijk gewoon menselijk en dus willen ze ook weleens wat. Door te kauwen op de takken van de Catha Edulis plant krijgen ze een effect dat vergelijkbaar is met dat van speed.

‘Mogen ze dat dan in zulke streng gelovige landen?’, Zul je je misschien afvragen. Khat is namelijk een plant met een best sterke uitwerking. Het gebruik ervan gaat echter al eeuwen terug. Het werd van oudsher alleen gebruikt om wakker te kunnen blijven om het geloof te bestuderen. Tegenwoordig is khat meer een recreatief maar nog steeds geaccepteerd middel. De bitter smakende takken en blaadjes geven een energieke boost die vergelijkbaar is met dat van speed.

De bittere takken en blaadjes van de khat plant geven een effect dat vergelijkbaar is met speed. Foto: Dmitry Chulov, Shutterstock

Khat kweken

Wie wel een keer een avondje op khat wil dansen heeft pech want het spul is sinds 2012 verboden. Wel kun je khat planten zelf kweken uit zaden. Heel erg groene vingers hoef je ook niet te hebben maar wel een flinke portie geduld. Het duurt namelijk een jaar of zeven voor je eerste khat plantje volwassen is. Daarna kun je er wel vrij gemakkelijk stekjes van nemen – of takken vanaf plukken om te kauwen.

Een lekkere basisvoeding met veel stikstof zou de plant beter en vooral sneller doen groeien en waarschijnlijk gaat de khatplant ook wel lekker in een zonnige kweektent of -kast. 10 Khat zaden kosten slechts 7 euro op Dutch-Smart.nl.

[Openingsfoto: Vlad Karavaev, Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)