(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zal je misschien ontgaan zijn maar op 13 plekken in Den Haag, waaronder het centrum, Den Haag Centraal en de boulevard van Scheveningen, mag sinds deze week niet meer geblowd worden. Een jaar geleden stemde de gemeenteraad daarmee in maar nu klinkt er toch kritiek van onder meer Peter Bos van de Haagse Stadspartij en Karin Gerbrands van de PVV.

Lekker in de open lucht een jointje opsteken. Vooral in de zomer moet het toch kunnen in een land dat cannabisgebruik gedoogt. Zou je denken maar vanaf deze week is dat in ieder geval op 13 verschillende plaatsen in Den Haag niet langer toegestaan. Het verbod geldt in bijna de halve stad, en dat gaat onder andere Peter Bos van de Haagse Stadspartij en Karin Gerbrands van de PVV wel een beetje erg ver (en ons ook trouwens).

Overlast

Wie houdt er nu niet van de geur van een lekkere joint? Nou, niet iedereen zo blijkt volgens burgemeester Krikke uit de klachten die de afgelopen jaren bij de gemeente binnenkwamen. Om die overlast tegen te gaan is er nu voor 13 plekken in Den Haag een blowverbod (en paddoverbod) ingesteld.

Triest? Nou, op zich leven we in Nederlandse steden met zijn allen dicht op elkaar dus zullen we rekening met elkaar moeten houden. Een blowverbod rond lagere scholen en speeltuinen en dergelijke is dus best te begrijpen, alleen deze maatregel betreft zo’n beetje de halve stad. Het rode gedeelte op de afbeelding hieronder om precies te zijn.

Den Haag, in de rode gebieden geldt de Algemene Plaatselijke Verordening aka het blowverbod.

Kritiek van PVV en Haagse Stadspartij

Peter Bos van de Haagse Stadspartij vindt de maatregel overdreven. Zo’n beetje de halve stad is verboden terrein, zegt hij. Bos begrijpt ook helemaal niet waar de klachten vandaan komen. Volgens hem zijn de huidige regels al scherp genoeg om overlast door wietliefhebbers aan te pakken en is het verbod betuttelend en overbodig.

PVV fractievoorzitter Karin Gerbrands deelt die mening. Zij vind het belachelijk om blowen te verbieden terwijl we in een land leven dat het gebruik van soft drugs toestaat. ‘Laat ze lekker boeven gaan vangen en zich niet met dit soort onzinnige dingen bezighouden.’

Rookverbod in coffeeshops

Coffeeshophouder Gerard Smit van Café Cremers is ook niet blij met het verbod. Als blowen met tabak straks ook in coffeeshops niet langer in speciale rookruimtes is toegestaan, waar mag je dan nog wel blowen? Hij vraagt zich ook af wie het verbod moet gaan handhaven en hoe het straks moet op het bevrijdingsfestival op het Malieveld. ‘Hoe vrij ben je als je daar geen jointje op mag steken?’

Het verbod is twee jaar van kracht waarna er zal worden geëvalueerd. Ondertussen is de Politie verantwoordelijk voor de handhaving. In april komen overtreders nog weg met een waarschuwing maar daarna kun je een boete verwachten. Haagse buitenblowers hebben dus nog pak ‘m beet twee weken de tijd om een jointje te roken in één van de 13 gebieden.

Een online en offline informatiecampagne moet cannabisliefhebbers van de maatregel op de hoogte stellen. Er worden flyers verspreid bij coffeeshops, voorzieningen voor dak- en thuislozen (wat die ook met cannabisliefhebbers te maken moge hebben..?) en andere ‘belanghebbende’ organisaties. In een aantal hotels en hostels wordt een Engelstalige flyer verspreid om ook toeristen van het verbod op de hoogte te brengen.

(advertentie)