(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op de Bahama’s gebeuren vreemde dingen. Nee, geen tropische orkaan dit keer. Wel een enorme geldboete van de rechter voor – nota bene – de kok Witfield Braynen Jr. Die had het gewaagd om een pot met wiet brownies en een zak wiet in huis te hebben. En dan komt ie er nog enigszins genadig vanaf, want als de kok het geld niet had opgehoest was hij voor één jaar de gevangenis in gevlogen.

De wietpan staat nog op het vuur…

Man fined $8k for drug possession‘, kopte de regionale nieuwssite The Nassau Guardian in de eerste week van januari. Het nieuwe jaar had daarmee niet veel slechter kunnen beginnen voor Witfield Braynen Jr. Op de Bahama’s verdient hij in de plaats Coral Harbour zijn geld als kok, maar op Nieuwjaarsdag werd hij zelf verrast door een ongenode gast. Inderdaad, Oom Agent.

Op een of andere manier had de politie reeds een huiszoekingsbevel op zak toen ze bij Witfield aanklopte. Eenmaal binnen was de kok behulpzaam; hij leidde de agenten naar een kast in zijn slaapkamer, waarin een rode schoenendoos stond met daarin een ‘niet nader gedefinieerde hoeveelheid wiet’ en zoals de krant het zegt: ‘ongeveer 200 dollar in diverse munteenheden’.

Om de naderende ramp compleet te maken, voerde Witfield de smerissen ook nog mee naar zijn keuken, waar hij ze een pan cannabis koekjes liet zien die hij had gebakken.

Gat in de grond, met wiet erin

Maar nog was de wietkoek niet op (sorry, beetje flauwe woordgrap). De agenten keken namelijk nog net iets verder dan hun neus lang is en ontdekten zo een gat in de vloer van het huis. Een gat waarin een tas verborgen zat met ongeveer 900 gram ‘Indian hemp’ erin ofwel wiet.

Mmmmm… lekker zo’n wiet brownie!

Als laatste ontdekte de politie dan nog een plastic tasje met 5 Xanax pillen (hier beter bekend als Alprazolam) in de auto van de kok. Die probeerde zich deels nog uit de nakende shit te lullen, door te verklaren dat de brownies voor persoonlijk gebruik waren bedoeld.

Zijn advocaat verklaarde in de rechtbank – van treuzelen houden ze niet op de Bahama’s – dat zijn cliënt de koekjes had gebakken om een feestje te bouwen met vrienden, maar inmiddels zijn ‘fouten’ inzag. En bovendien ziet de wet op de eilanden cannabis niet langer als een ‘Schedule 1’ drug, meende de raadsman.

Bahama’s willen graantje meepikken van de Groene Revolutie

Daar heeft hij trouwens ook best een punt, want in oktober vorig jaar kondigde de regering aan dat zij zou gaan bestuderen of de hennepindustrie gelegaliseerd moet worden (inclusief ‘low-THC cannabis’), met de bedoeling om het land aantrekkelijker te maken voor zowel nationale als internationale investeerders.

“Onze cannabiswetten zijn gedateerd en moeten veranderen”, zei minister-president Hubert Minnis. “De wereldwijde cannabismarkt is er al een van miljarden dollars met een stevige voorspelde groei in de komende jaren.” En niet onbelangrijk in deze zaak van de brownies-kok, hij zei ook nog dat men veroordelingen voor kleinschalig wietbezit moest uitwissen:

Rechter perst kok uit als een citroen

Maar ja, dat zijn mooie woorden voor de bühne. In de praktijk mag onze arme brownies-kok Witfield rekenen op een geldboete van maximaal 50.000 dollar, een gevangenisstraf van 5 tot 7 jaar, of beide. Als iemand schuldig wordt bevonden aan het in bezit hebben van meer dan 4,5 kilo aan ‘dangerous drugs’ (en ja, daar hoort wiet volgens de wet nog altijd bij), dan dreigt zelfs een levenslange celstraf!

Geen wonder dat kok Witfield eieren voor zijn geld koos en schuld bekende aan 2 keer bezit van gevaarlijke drugs met de intentie te dealen. Dat laatste werd door de rechter trouwens geschrapt, omdat niet uitgesloten mag worden dat de brownies inderdaad voor persoonlijke consumptie bedoeld waren. Blijft dus over iets van een klein kilootje wiet.

Eind van dit treurige Caribische liedje is het voorstel van de rechtbank aan kok Witfield: of je betaalt ons een boete van 8.000 dollar voor die wiet, of je gaat 1 jaar brommen in de bak… Witfield Braynen Jr. koos voor het afstaan van geld.

[foto: Razoomanet/Shutterstock]
(advertenties)