(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Willie telt inmiddels de zevende bloeiweek en de twaalfde week in totaal. Terwijl de Mohammed toppen langzaam afbloeien, pakt Willie zelf deze week een keer flink uit. Spullen voor de volgende kweekronde welteverstaan, en de zaadjes daarvoor zijn al ontkiemd…

De dames zijn deze week snel aan het verkleuren. Het is duidelijk dat de voeding in de aarde inmiddels op is, dat is maar goed ook want het is bijna tijd voor de oogst. Er zijn ook weer wat nieuwe spullen binnengekomen dus laten we maar snel starten.

De herfstkleuren zijn op de foto hierboven goed te zien. De oudste grootste bladeren verliezen als eerste hun bladgroen. De herfst doet zijn intrede trouwens een stuk sneller dan de vorige kweekronde. Ik denk dat dit komt doordat ik deze keer kleinere 6-literpotten heb gebruikt.

De Mohammed die in het midden achterin staat heeft mooie compacte toppen die bijna rond zijn. De andere toppen hebben over het algemeen meer de vorm van een sigaar. Ze groeien dicht tegen de stam en zijn goed compact. Omdat bijna alles op gelijke hoogte groeit is het het maken van foto’s wel iets lastiger. Helaas lukt het me niet om elke hoofdtop goed scherp vast te leggen. Een andere opvallende dame staat links achterin. Deze heeft een dikkere top dan de rest, en met een vlakke bovenzijde.

Trichomen kijken

Ook deze week heb ik weer een suikerblad weggeknipt en onder de microscoop gelegd. Het eerste setje is van de twee dames aan de linkerkant van de kweekkast (CNNBS G-Kit XL CMH). In vergelijking met vorige week is het gros van de trichomen dieper wit geworden, met hier en daar een enkele verdwaalde amberkleurige.

De tweede set is die van de dames die in het midden van kweekkast staan. Dit zijn de twee zaadplantjes die dus ook wat jonger zijn. Ik kon ik niet echt een vooruitgang zien. Van het laatste setje zijn de foto’s helaas mislukt. Ik kwam daar iets te laat achter, en had de de blaadjes toen al weggegooid.

Dataloggen en klimaat beheersen

De 315 Watt CMH kweeklamp heb ik deze week iets omlaag gebracht om een afstand van 25 centimeter te kunnen aanhouden voor de hoogste toppen. De dames zijn ook wat aan het inzakken door het gewicht van de toppen.

De gemiddelde temperatuur heb ik deze week aardig omlaag gekregen doordat de buitentemperatuur nu ook laag is. Het is gemiddeld uitgekomen op 22,56 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid is deze week ook goed omlaag gegaan met een gemiddelde van 47,45 procent. Ik ben een dagje bezig geweest in de ruimte waar de G-Kit XL staat en je ziet de luchtvochtigheid meteen omhoog schieten van mijn uitgeademde vochtige lucht. De dames drinken deze week ook wat minder, namelijk 600 in plaats van 700 millimeter per dag.

Uitpakken!

Zoals ik eerder vertelde zijn er deze week nieuwe spullen binnengekomen voor de komende kweekronde. De aarde heb ik zelf opgehaald; het is wat aan de dure kant om te laten bezorgen. Ik heb toen ook meteen vier potten meegenomen van 18 liter; deze staan rechts op de foto. De aarde die ik de volgende kweekronde ga gebruiken is dus Biobizz All-Mix.

De bestelling van G-Tools is ook aangekomen. Deze bestaat uit een Deense bodem van 1 vierkante meter, een nieuw koolstoffilter en tien nieuwe 11-literpotten. En het allermooiste: een nieuw LED kweeklamp voor in mijn CNNBS G-Kit: de 150 Watt G-Bars.

De stekken…

…staan in de CNNBS G-kit met verhogingsset en nu dus onder een échte kweeklamp: de G-Bars 150 Watt. De doe-het-zelf lamp die ik had gemaakt was het toch niet helemaal. De lamp was niet krachtig genoeg. Ik heb toen besloten deze te bestellen. Na één dag testen leken de stekken er al iets beter uit te zien.

Ik heb twee 120 millimeter ventilatoren en de raspberry pi zero camera op de lamp gemonteerd. Dit is niet nodig en zal de lamp niet beter doen presteren maar nu staat het niet meer op de bodem en hangen er geen kabels meer in de weg bij het maken van foto’s. Ik heb de USB-hub er ook opgezet om de ventilatoren en camera van stroom te voorzien. De hub krijgt stroom van de accu’s van de zonnepanelen.

Het ging deze week niet zo goed met de stekjes. De infrarood led in de E27 lampen was denk ik te sterk, en heeft de stekjes wat verbrandt. Maar wat zit er dan in die bruine potten? Drie Sneeze zaailingen: de toekomstige bewoners van deze kweekkast. Deze zijn na 24 uur ontkiemd en konden meteen de aarde in, en dat was twee dagen geleden. Als je vandaag goed kijkt komen ze nu al boven de aarde uit; deze Sneeze hebben er duidelijk zin in. De gemiddelde temperatuur was afgelopen week 23,60 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was 64,67 procent.

(K)weekvideo

Met deze week in de G-Kit XL: de toppen nemen in gewicht toe en zakken bijna uit het beeld. In de G-Kit gaan de stekjes achteruit. Het is me ook voor het eerst gelukt een duidelijk beeld te maken met de warmtebeeldcamera van het opstarten van de 315 Watt CMH. Dit was een grotere uitdaging dan ik had verwacht, want de wanden van de kweekkast isoleren de warmte te goed. Om toch een goed beeld te krijgen Ik heb de kamer eerst goed koud laten worden.

Volgende week in mijn kweekavontuur: tijd voor de oogst! De eerste verhuizing en resultaten van de eerste week met de G-Bars 150 Watt.

Willie Wietman

(advertentie)