(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Willie Wietman telt alvast af naar zijn eerste oogst van 2021. De Mohammeds staan namelijk alweer zes weken te bloeien, en hebben veel ontwikkelingen doorgemaakt de afgelopen drie weken. Ook de twee zaadplantjes in het midden van zijn kweekkast plakken inmiddels van de trichomen. Kijk maar mee!

Als eerste een gelukkig nieuwjaar gewenst! Het is een kleine drie weken geleden sinds mijn laatste kweekverslag en het is inmiddels bloeiweek 6 in de CNNBS G-Kit XL. De afgelopen drie weken zijn redelijk rustig verlopen. De Mohammed die drie weken geleden nog een tekort aan trichomen leek te hebben, heeft zich goed hersteld. Met nog een kleine twee weken op de teller is het aftellen naar de oogst inmiddels begonnen. Maar voor het zover is nemen we om te beginnen maar eens een kijkje bij de dames.

De planten staan er mooi bij met mooie toppen alleen lijken die nog wat aan de kleine kant. Het zijn er wel wat meer dan ik gewend ben. Ik denk dat het komt omdat ik de planten vrijwel volledig hun eigen gang heb laten gaan. Door de extra ruimte van de verhogingsset hoefde ik deze keer geen takken te buigen of te snoeien.

De Mohammeds produceren op het moment ook een sterk en zoet aroma, waarvan ik meteen zin krijg om er één te draaien (al moet ik ook toegeven dat de lock down ervoor zorgt dat mijn voorraad snel aan het slinken is). Als we de toppen van wat dichterbij bekijken zien ze er erg goed uit. De suikerblaadjes zien bijna wit van de trichomen. Bij de laatste inspectie zagen ze er lekker compact uit en heb ik geen eigenaardigheden kunnen vinden. Ik heb de afgelopen drie weken alleen wel veel van de grote bladeren weggeknipt omdat ze toppen of andere bladeren in de weg zaten.

Trichomen inspectie

Goed, laten we die suikerblaadjes eens onder de microscoop leggen. Ik heb ze bij elke plant uit de hoofdtop geknipt, ongeveer twee centimeter vanaf de bovenkant. De eerste die ik onder de microscoop had liggen was van de planten aan de linkerkant. Deze zijn bijna allemaal melkachtig wit, met hier en daar een amberkleurige trichoom.

Het tweede setje staat in het midden van de kast, vooraan en achteraan. Deze hadden drie weken terug nog bijna geen trichomen, en zijn dus goed hersteld. Ik had toen al het gevoeld dat deze twee dames iets achter liepen op de andere vier. Als je naar de trichomen kijkt, lijkt dat ook zo te zijn. Deze zijn nog redelijk transparant maar nu tenminste wel voldoende aanwezig.

Als laatste zijn de twee dames aan de rechterzijde aan de beurt. Ook deze zijn net als de eerste twee over het algemeen wit. De trichomen zijn extreem fragiel en plakkerig. Het is denk ik niet goed te zien op de laatste foto maar tussen mijn pincet en het suikerblad lopen dunne witte draadjes hars van kapotte trichomen.

Dataloggen en klimaat beheersen

De 315 Watt CMH binnenzon hangt 25 centimeter boven de hoogste toppen. Helaas zijn de gegevens van de datalogger door het wisselen van de batterij verloren gegaan. Gelukkig heb ik er nog een in de G-Kit XL zitten en deze heeft de gegevens wel bijgehouden. De gemiddelde temperatuur was afgelopen week 23,74 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was daarbij 53,12 procent. Nog iets aan de hoge kant maar nog steeds dalende.

De luchtvochtigheid was in de week van de kerst iets opgelopen. Ik had het goede idee om in deze ruimte te gaan sporten en tja dat was niet zo slim… Na een uurtje trainen liep het water van de ramen. En als er iets is wat je als thuis kweker niet wil is het een beslagen raam. Dat trekt immers ongewenste aandacht. Helaas had ik het vocht niet zo snel uit de lucht en het duurde het een dag voor de ramen weer droog bleven.

De bewatering van de dames loopt erg goed dankzij de Chilipulvers het overbewateren behoort nu tot het verleden. Ik verplaats de Chilipulvers elke dag voor ik met de bewatering start en kijk dan of het ledje gaat branden of niet. Bij een niet-brandend ledje voel ik altijd nog even of het apparaatje wel gelijk heeft. Over het algemeen klopt hij wel alleen moet het vertrouwen erin denk ik nog komen. De dames krijgen per dag zo’n 700 milliliter water met voeding van Plagron.

De komende week ga ik starten met spoelen. Nu denk je vast dat ik de dames met een brandweerslang te lijf ga maar dat is absoluut niet zo. Ik geef de dames vanaf dat moment alleen nog maar water zonder voeding, zodat ze eventuele overgebleven voeding uit de bodem opnemen, en er geen voedingsresten achterblijven in de wiet.

Stekken

Mijn stekken staan nog steeds in de CNNBS G-Kit. Daar gaat het goed mee alleen heb ik het gevoel dat ik ze soms wat te veel water geef. De kleine dames zijn niet de mooisten maar zitten volgens de time lapse vol met leven. Ik heb het zelfbouw-armatuur ook nog een kleine update gegeven: een USB-hub! Deze levert de stroom voor de camera en de ventilator die ik hier gebruik.

De stoom van de USB-hub is afkomstig uit de accu die door zonnepanelen wordt opgeladen. Eerst zat er een 220V omvormer tussen en dan weer een smartphone lader (5V). Dat was een beetje omslachtig, dus ga ik nu van de accu (12V) in één keer door naar de USB-hub (5V). Dat scheelt weer wat stappen en stroomverbruik.

De gemiddelde temperatuur bij de stekken was afgelopen week 23,74 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was 69,96 procent. De bewatering van de kleine stekjes verloopt niet stabiel. Ze drinken erg onregelmatig en hebben eigenlijk elke dag wel een bezoekje nodig omdat er dan een droog staat. Ze krijgen alleen water zonder voeding, en alleen als ze droog staan.

(K)weekvideo

Deze week heb ik twee weken samengevoegd. Niet omdat ik het leuk vond maar ik had wat problemen met de software die inmiddels zijn opgelost. Doordat het twee weken zijn is de ontwikkeling wel beter te volgen omdat deze steeds trager verloopt. De oude dames bewegen een stuk minder dan de kleine stekjes.

Volgende week in mijn kweekavontuur: zijn de Mohammeds naar de kapper geweest? Is het al tijd voor de oogst? Zijn de stekjes al wat groener?

Willie Wietman

(advertenties)