(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie zoals de meeste van ons is opgegroeid in tijden van war on drugs – grofweg van de seventies tot en met de jaren nul van deze eeuw – zal nauwelijks kunnen geloven wie de afzender is van deze korte propagandafilm. Het is namelijk de Amerikaanse regering! Jawel, dezelfde Amerikaanse overheid die wereldwijd en tientallen jaren de drugsoorlog aanwakkerde… watskeburt?!

Een echte oorlog. De Tweede Wereldoorlog om precies te zijn, die gooide – tijdelijk – roet in de in 1937 begonnen war on drugs. Want ineens bleek Amerika, en dan vooral het leger, een zeer grote behoefte te hebben aan hennep. Voor industrieel oorlogsgebruik inderdaad en dan met name touw. Amerikaanse boeren, die een paar jaar eerder min of meer gedwongen waren om van de hennep af te stappen, werden aangespoord om toch vooral een echt patriot te zijn en in plaats van maïs als de wiedeweerga hennep te gaan telen.

Ongelooflijk maar waar, check daarom deze propagandafilm van het ministerie van landbouw uit 1942… je weet (met de recente en soms zelfs nog actuele kennis van de war on drugs in je kop) niet wat je ziet en hoort!

(advertentie)